Pojorita – Suceava

 

Pojorâta este o localitate în județul Suceava, Bucovina, România. Comuna Pojorîta se află situată în nord – estul României și în vestul județului Suceava. Comuna este compusă din satele Valea Putnei și Pojorîta. Teritoriul comunei Pojorîta este situat din punct de vedere fizico – geografic la poalele Masivului Giumalău (1857 m), în văile râurilor Moldova și Putna. În aval de comuna Pojorîta, Valea Moldovei se îngustează brusc în gresiile și conglomeratele de Muncel, luând aspect tipic de chei, „Cheile Pojorîtei”, care sunt flancate de dealurile Muncel de Nord., Măgura cu Piatra Stejarului la Est. În peretele stâncos și abrupt al Măgurii se găsește rezervația geologică cunoscută sub numele de „Stratele de Pojorîta”.

Zona comunei Pojorita detine un potential turistic intr–adevar extraordinar, valorificat apreciabil prin actiuni si manifestari cu un caracter turistic laudabil. Printre acestea putem enumera parcurgerea multiplelor trasee turistice pe Masivul Giumalau (1.857 m), pe Masivul Rarau, cit si intre culmile Adam si Eva (simbolurile Pojoritei, fiind aproape simetrice, identice ca forma, cu o inaltime de 1.024 m, respectiv 1.009 m). Alte posibilitati de petrecere a timpului liber ar fi practicarea echitatiei in gospodariile din comuna cu renumitii cai in proprietate, parcurgerea drumurilor comunale cu sania sau trasura trasa de cai, zborul cu parapanta pe dealul Magura Pojorita, excursii la pastravariile din localitate, excursii la manastirile din regiune si participarea la desfasurarea obiceiurilor de Craciun si de Pasti.

Turismul religios este, de asemenea, bine reprezentat la Pojorita prin grupul de minastiri si biserici atit din localitate, cit si din apropiere (cele din Nordul Moldovei, patrimoniu UNESCO, se afla la aproximativ 50 km), printre acestea putind fi amintite Biserica Sf. Nicolae, Biserica cu 7 Turnuri, Biserica Sf. Ioan Botezatorul, Biserica Sf. Arh. Mihail si Gavril, Minastirea Sf. Ioan Iacob Corlateni (Masivul Rarau Giumalau), Minastirea Inaltarea Domnului (Pasul Mestecanis) si Crucea de pe virful Giumalau.

 

O alta bogatie turistica este arhitectura populara din aceasta zona, absolut unica si originala. Adevarate broderii in lemn ofera cerdacurile, usile si ramele ferestrelor, fintinile, portile si gardurile. La acestea se adauga decoratiunile exterioare cu motive geometrice sau florale stilizate si divers colorate, cu precadere in satele de pe valea Bistritei Aurii, dintre care cel mai cunoscut este Ciocanesti.

Arta tesaturilor si a cusaturilor, incondeierea oualor cu splendide si simbolice miniaturi geometrice, confectionarea costumelor populare cu broderii de margele si blana de dihor sint comori incontestabile ale artei populare bucovinene.

Cele mai frumoase datini si obiceiuri, pe care noi, romanii, le mostenim din vremuri stravechi, sint legate de Sfintele Sarbatori ale Pastelui. Astfel de manifestari culturale sint bine reprezentate la Pojorita prin Ansamblul Strajerii Bucovinei, Ansamblul Plai Bucovinean, Ansamblul de copii al Scolii Generale si Corul barbatesc. Muzeul Lemnului (localizat la Cimpulung Moldovenesc), Muzeul „Ioan Gramada”, Colectia de linguri – Ion Tugui si Festivalul „Comori de suflet romanesc” (prima duminica dupa Pasti – spectacol folcloric, expozitie artizanat) va vor incarca retina cu multe imagini de neuitate.

In Bucovina oaspetii sint primiti cu inima deschisa, cu un pahar de tuica sau de vin, iar gastronomia este o aventura tentanta.

[MultipleMarkerMap id=Pojorita-Suceava’ z=’15’ lat=’47.523889′ lon=’25.466667′ marker=’47.523889,25.466667,Pojorita – Suceava,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu