Peştera Căsoaia lui Ladaş – Mures

 

Serviciul Public Judeţean Salvamont Salvaspeo Mures a deschis traseul spre Peştera „Căsoaia lui Ladaş”, de pe Valea Mureşului.  O peşteră unică în România, formată în rocă vulcanică acum 5 milioane ani, devine accesibilă publicului.

Peştera se află în extremitatea estică a comunei Andreneasa, judetul Mures, Transilvania, Romania, în locul numit de localnici „Căsoaia”, la o altitudine de 704 m.

În judeţul Mureş sunt 42 de trasee montane omologate iar traseul turistic Căsoaia lui Ladaş va cel de al 43-lea.  Traseul care porneşte de lângă restaurantul Androneasa, poate fi parcurs în cca 1 oră, ajungând şi la un punct de belvedere, de unde poate fi admirat defileul Mureşului.

 

Acest traseu turistic este deosebit, fiindcă turiştii pot accesa o peşteră de mulaj care este unică în România, fiind o peşteră în rocă vulcanică.

Peşterile de mulaj s-au format în perioada activă a Vulcanului Călimani-Gurghiu, în timpul pliocenului, adică în urmă cu circa 5,3 milioane de ani. Trunchiurile copacilor doborâţi de activitatea vulcanică au rămas în sedimente, iar după un anumit timp apa le-a scos din rocă şi au rămas peşterile de mulaj, care pot avea dimensiuni cuprinse între 40 şi 80 de metri lungime şi un diametru de până la 2,4 metri.

 

Pe lângă România au mai fost descoperite peşteri de mulaj în doar câteva locaţii: JaponiaSUASlovacia şi Ungaria.

[MultipleMarkerMap id=PeşteraCăsoaialuiLadaş-Mures’ z=’10’ lat=’46.967778′ lon=’ 25.024167′ marker=’46.967778, 25.024167,Peştera Căsoaia lui Ladaş – Mures,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu