Muzeul Etnografic Ioan Tugui – Campulung Moldovenesc

 

Muzeul Etnografic Ioan Tugui se afla in municipiul Campulung Moldovenesc, judetul Suceava, Bucovina, Romania. Timp de peste trei decenii, profesorul Ioan Tugui s-a daruit unei munci pasionante. Si rezultatul este uimitor: lingura de lemn inceteaza de a fi un simplu si ancestral obiect de folosinta, ea trece in lumea artei, capata valoare artistica si etnografica.

COLECTIA ETNOGRAFICA “ION TUGUI ” –  cuprinde o colecţie de peste 5000 de linguri de lemn din străinătate, din cele mai diferite zone ale României, majoritatea însă din Bucovina. Lucrate cu unelte simple, cu dalta şi cu tesla, acestea au ornamente geometrice, vegetale sau zoomorfe. Colectia ocupa practic intreaga casa, camerele de la parter si etaj, holul, scarile si chiar ferestrele. Mai intai sunt prezentate uneltele de lucru, esentele lemnoase folosite, apoi, faza cu faza, intregul proces de prelucrare, pana ce lemnul amorf capata contururile atat de bine cunoscute. Lingurile au si unele semnificatii: sunt linguri care se folosesc la diferite obiceiuri traditionale (logodna, nunta, inmormantare etc.); linguri care amintesc locuri si arbori, evenimente si oameni de seama; linguri ciobanesti, pentru uzul stanii, cu diverse intrebuintari, linguri curiozitati, printre care deosebim: lingura cu clopotei, pentru femeile cicalitoare, lingurile logoditilor, ale casatoritilor, iscusit izvodite dintr-o singura bucata de lemn, lingura calicilor, lingura cu doua gavane, reprezentand lacomia etc. Colectia cuprinde si linguri din alte regiuni ale globului.

Lingurile sunt cioplite fie in lemn de esenta moale (plop, tei, arin), mai usor de modelat, fie in lemn dens si colorat de par, paltin, nuc, cires, tisa, care permit o cizelare mai fina.

Pe buna dreptate s-a apreciat ca aceasta adevarata comoara de arta populara este rodul muncii mai multor generatii de “Brancusi anonimi”, care au stiut sa inteleaga structura intima a lemnului si sa-i dezveleasca frumusetile.

 

Atrag atentia lingurile vechi, carora simplitatea si patina timpului le da o deosebita valoare si autenticitate, ca si “impletitura campulungeana”.

Colecţia mai cuprinde: linguroaie, verzoburi, jintuitoare, căuşe, căupuri, etc. Unele au coada împletită în opt, altele în şase ori în patru, iar altele au ornamentaţii reprezentând: cerbi, coarne de cerbi, cocoşi, peşti, cozi de peşte, şerpi, etc.

Muzeul cuprinde şi o colecţie de ştergare (peste 500 exemplare), cusături, ceramică şi numismatică.

Concomitent cu colectionarea obiectelor, etnograful Ioan Tugui a intocmit o serie de albume cu desene si fotografii, dar a si scris despre Lingura de lemn.

„Casa cu linguri la ferestre”, flori ale sufletului si mainilor unor oameni nestiuti, tot atat de frumoase ca florile naturii, este deschisa permanent vizitatorilor, caci ideea care l-a calauzit pe profesorul I. Tugui este nu numai un crez, ci si o invitatie: „de la lume adunate si iarasi la lume date”. Prof. univ.dr.doc. Mihai Pop spunea despre ea ca este „o colectie unica cred in lume care pune in relief unul din cele mai interesante aspecte ale culturii noastre populare”.

[MultipleMarkerMap id=MuzeulEtnograficIoanTugui-CampulungMoldovenesc’ z=’14’ lat=’47.531343′ lon=’25.561695′ marker=’47.531343,25.561695,Muzeul Etnografic Ioan Tugui – Campulung Moldovenesc,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
 
 
 
 

1 Comentarii

 
  1. […] Etnografic Fundu Moldovei, precum si în colectiile unor persoane particulare, cum ar fi cunoscuta colectie de linguri din lemn a profesorului Ioan Tugui sau colectia lui Emil […]

 

Lasati un comentariu