Colectia Etnografica “ION GRAMADA” – Campulung Moldovenesc

 

COLECTIA ETNOGRAFICA “ION GRAMADA” se afla in Campulung Moldovenesc, judetul Suceava, Bucovina, Romania.

La Câmpulung Moldovenesc, se pastreaza înca dovezi de viata arhaica a unor tarani liberi, ale caror ocupatii variaza între pastorit, agricultura, padurarit, butinarit, prelucrarea lemnului, mestesugurile casnice. Monumentele vechi marturisesc despre arta unor mesteri ingeniosi, cu simtul frumosului, asa cum dovedesc obiectele pastrate la manastirile si bisericile din zona, la Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung, Muzeul Etnografic Fundu Moldovei, precum si în colectiile unor persoane particulare, cum ar fi cunoscuta colectie de linguri din lemn a profesorului Ioan Tugui sau colectia lui Emil Maruseac.

Acestor centre de conservare a obiectelor etnografice din zona Câmpulungului bucovinean, apreciate de folcloristii din tara si de peste hotare, li se adauga mai putin cunoscutul Muzeu Etnografic Ioan Gramada, situat în Capul Satului, adica în partea de est a orasului.

 

Initial, acest muzeu a fost o colectie formata din 100 de obiecte etnografice adunate din familia Gramada, de la bunici, rude, apoi de la vecini si prieteni. Printre primele piese ale colectiei s-au aflat: doua costume vechi de mire si mireasa, un laicer, o camasa cusuta cu fir metalic, o sucala, o vârtelnita, o melita pentru canepa, câteva oale de lut, un untar, o piua, unelte pentru meseriile traditionale, câteva icoane si carti vechi.

Într-o alta etapa, a format o expozitie de arta bucovineana numarând peste 300 de exponate si ilustrând activitati specifice unei gospodarii taranesti din Bucovina.

Pentru ca asemenea valori sa nu ramâna în anonimat, colectia a fost înscrisa în circuitul turistic, devenind cunoscuta atât în interiorul, cât si în afara granitelor tarii.

Inaugurarea oficiala a colectiei etnografice a avut loc pe data de 4 aprilie, 1999, în Duminica Floriilor. De atunci, numarul pieselor a crescut considerabil, spatiul afectat expunerii lor marindu-se de asemenea. Atât numarul obiectelor etnografice si de arta, al spatiilor alocate, cât si metodele folosite în distribuirea exponatelor pe sectiuni îndreptatesc ridicarea colectiei la statutul de muzeu.

În prezent, dupa 35 de ani de activitate desfasurata cu pasiune si daruire de sotii Ioan si Dina Gramada, muzeul poseda peste 7000 de exponate, dispuse dupa modul lor de folosinta, realizând o adevarata selectie a valorilor dupa o anume cronologie istorica, respectându-se traditiile din Bucovina. Acestea sunt grupate în zece sali si opt spatii cu expunere în aer liber si reprezinta întreaga sfera ocupationala a locuitorilor zonei.

Un muzeu este aidoma unui album de familie, al propriei noastre familii, în care ne vedem strabunii pentru prima oara, acei oameni despre care am auzit povestindu-se, dar pe care nu i-am cunoscut, prieteni si locuri pe care le-am uitat si de ce nu… chiar pe noi la vârsta primilor pasi ori a primelor iubiri.

[MultipleMarkerMap id=ColectiaEtnograficaIONGRAMADA-CampulungMoldovenesc’ z=’16’ lat=’47.530416′ lon=’25.559249′ marker=’47.530416,25.559249,Colectia Etnografica ION GRAMADA – Campulung Moldovenesc,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu