Pestera Ponicova – Mehedinti

 

Pestera Ponicova este localizata in masivul muntos Ciucaru Mare (in localitatea Dubova, judetul Mehedinti, regiunile Oltenia si Banat, Romania), fiind sapata in malul stang al Dunarii. Mai este cunoscuta si sub numele de Pestera Gura Ponicovei, Pestera Liliecilor sau Pestera de la Gura Apei. Prezinta un grad de dificultate mediu, fiind considerata cea mai mare pestera din Clisura Dunarii.

Galeriile sale însumează 1.660 m străbătând Ciucaru Mare și ieșind în Dunăre. La intrarea în peștera Ponicova, pârâul cu același nume creează niște chei scurte și sălbatice și un pod natural lung de circa 25 m și înalt de 6 – 8 m.

Pestera prezinta mai multe puncte de acces: cea mai accesibila intrare este situata in Cheile Ponicovei din DN57, coborand pe langa podul de peste Paraul Ponicova, se continua drumul prin vale, pana se ajunge la aceasta; pestera prezinta o alta intrare la un nivel superior fata de prima, insa mult mai greu accesibila turistilor; cea de-a treia intrare este situata la nivelul actual al Dunarii, la care se ajunge insa doar cu salupa/barca, fiind necesar sa se parcurga pana la gura pesterii approximativ 500 metri pe sub peretele Ciucarului Mare.

R. Jeannel si Emil Racovita au furnizat incepand cu 1872 primele informatii despre fauna aceastei pesteri si din 1962 au avut loc cercetari extensive desfasurate de cercetatorii din cadrul Institutului de Speologie din Bucuresti.

 

Pestera Ponicova este compusa din mai multe galerii care comunica intre ele, fiind situate pe doua etaje (cel superior este in totalitate fosil, iar cel inferior este subfosil): Galeria Ogasului Ponicova, Galeria Liliecilor, Galeria Ponicovei, Sala Mica, Galeria Concretionata, Sala Mare, Galeria Scarii si Galeria cu Argila.

Vizitarea Pesterii Ponicova se poate facea pe toata perioada anului, insa optimul este in intervalul mai – octombrie. Se recomanda ca vizitatorii sa fie echipati corespunzator atunci cand aleg sa viziteze acest obiectiv turistic natural, cu cizme de cauciuc, casca de protectie, salopeta si lanterna; vizitarea intregii pesteri dureaza, datorita marimii sale relativ mare, in jur de 2-3 ore.

In  perioadele de viitura, Galeria Ponicovei este inundata partial sau total cee ce o face inaccesibila pentru vizitare; de asemenea dat fiind gradul ridicat de dificultate al acesului in etajul superior al pesteri este bine ca vizitarea acestuia sa se faca in prezenta unui ghid turistic specializat.

Intreaga zona de care apartine si Pestera Ponicova este parte integranta din Parcul Natural Portile de Fier, care a fost creat pentru a proteja unele specii submediteraneene, precum si pentru conservarea acestui peisaj unic in Europa.

Pestera Ponicova a fost declarata rezervatie speologica datorita  faptului ca au fost gasite aici resturi de fosile de Ursus spelaeus, precum si un fragment de ceramica foarte veche si a unor specii endemice.

[MultipleMarkerMap id=PesteraPonicova-Mehedinti’ z=’12’ lat=’44.623159′ lon=’  22.257342′ marker=’44.623159, 22.257342,Pestera Ponicova – Mehedinti,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]

 

 
 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu