Pasul Tihuța

 

Pasul Tihuța (denumit și Pasul Bârgău) este localizat în sud-estul Munților Bârgău, la o altitudine de 1227 m, cea mai apropiata localitatea fiind Piatra Fântânele, judetul Bitrita-Nasaud, Moldova, Romania. Un aspect pentru care Pasul Tihuta este renumit, il reprezinta gradul de dificultate ridicat in ceea ce priveste traversarea acestuia, fiind una dintre cele mai dificile trecatori rutiere, situata in munti pe teritoriul Europei.

Este străbătut de Drumul european E58 / drumul național DN17, principala cale de legătură dintre Transilvania de NE și Bucovina de SV, care asigură legătura între Bistrița și Vatra Dornei. In apropiere exista cabane unde turistii pot poposi iarna, si nu putini sunt cei pe care sarbartorile de iarna ii prind aici, chiar daca au de infruntat un decor autentic de iarna si temperaturi mult sub limita normalului, acestea concurand cu zona Harghitei si a Covasnei.

 

În pasul Tihuța se găsește stațiunea turistică Piatra Fântânele (1201 m). Aici se află Complexul Dracula. Putem aminti: Dealul Zimbrului sau Magura Calului; traseul marcat in rosu care duce catre Poiana Toader si Poiana Vinului; traseul marcat in punct rosu, traseu care duce catre Varful Piatra Fantanele, Varful Obcioara si Varful Zimbru; catunele Ciosa si Dornisoara Calimanului, catune izolate de restul lumii; Izvorul “La Borcut” – traseu marcat cu punct albastru, ce tine pret de 3-4 ore; Muntii Calimani – traseu marcat cu banda rosie, cu un grad mare de dificultate, ce tine 12 ore (saua Terha Varful Stracior);

Muntii Birgau (cu Varfurile Gogoasa, Muncelului, Heniul Mare, Heniul Mic si Pasul Stramba) – traseu dificil ce poate fi parcurs in cel putin 12 ore; muntii Rodnei – traseu ce tine 20 de ore si este marcat cu banda rosie; traseul vizeaza Pasul Gradinita si Pasul Rotunda.

Prin alaturarea celor doua zone, Pasul Tihuta si Satul Statiune Piatra Fantanele regasim o zona benefica turismului; cateva puncte de atractie pentru turistii purtati in zona, sunt: Valea Birgaielor (aici, intalnim asezari rurale ca: Josenii Birgaului, Mijlocenii Birgaului, Susenii Birgaului, Prundu Birgaului, Tiha Birgaului, Muresenii Birgaului); Tara Dornelor; petrecerile organizate la castel.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat construirea unei cruci, înalte de 30 m, în valoare de 250.000 euro, în curtea mănăstirii de maici Nașterea Maicii Domnului din localitatea Piatra Fântânele, din Pasul Tihuța.

Accesul la Pasul Tihuta se face de pe E576 (DN17), drum ce leaga orasele Suceava si Bistrita.

In zona, cazarea este posbila in satul Piatra Fintinele la pensiunile: Pasul Tihuta, Onita, Drumul Romanilor sau la localnici, precum si la Castelul Dracula pentru cei dispusi sa scoata mai multi bani din buzunar, cel putin in perioada sarbatorilor de iarna. In plus, statiunea pune la dispozitie case de vacante, partie de schi si telescaun.

 

[MultipleMarkerMap id=PasulTihuța’ z=’14’ lat=’47.266389′ lon=’ 25.02′ marker=’47.266389, 25.02,Pasul Tihuța,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
 
 
 
 

1 Comentarii

 
  1. […] Transilvania, Romania, la o altitudine de 1.100 de metri, la poalele Muntilor Calimani, aproape de Pasul Tihuta (la 80 de km de Bistrita). Aici exista 3 partii de ski: Tihuta 1, Tihuta 2 si Tihuta 3. Tihuta 1 […]

 

Lasati un comentariu