Manastirea Mraconia – Mehedinti

 

Manastirea Mraconia se afla in comuna Dubova din judetul Mehedinti, un judet din Oltenia si Banat, Romania, la o distanta de 15 kilometri vest fata de orasul Orsova. Mai concret, aceasta se afla pe malul stang al Dunarii, care formeaza in acel loc, cel mai frumos defileu de pe tot intinsul ei, defileu intins intre Orsova si Moldova Noua.

Vechiul lacas „sta” ascuns intr-un loc pitoresc in fata fostului drum Traian de pe malul sarbesc, unde se afla „Tabula Traiana”.

Manastirea Mraconia a fost ridicata pe locul unui fost punct de observatie si dirijare a vaselor de pe Dunare, caci datorita arhitecturii reliefului, prin ingustimea din loc in loc a defileului nu putea avea loc trecerea simultana a doua vase. Aceste ingustari si largiri maxime ale fluviului au primit numele de „cazanele Dunarii„, dupa parerea multora, locul fiind cel mai frumos loc din tara.

Actuala manastire este ridicata pe locul fostei manastiri Mraconia, ridicata in valea cu acelasi nume. Manastirea initiala a fost ridicata in anul 1523 sub jurisdictia Episcopiei de la Varset de catre dregatorul regiunii de granita a Caransebesului si Lugojului, banul Nicola Garlisteanu. Biserica a primit hramul Sfantului Prooroc Ilie.

Se crede ca a fost ctitorita in anul 1453 si refacuta dupa anul 1800. Atestata documentar de la 1453, Manastirea Mraconia este distrusa in timpul razboiului ruso-austro-turc dintre anii 1787 si 1792, fiind refacuta si demolata din nou in 1968.

 

Desi in decursul timpului manastirea Mraconia a fost degradata si daramata, in anul 1788 aceasta era inca locuita, iar in anul 1800, tencuiala interioara inca era vizibila.

Ca urmare a constituirii unui Comitet de actiune, din anul 1931 s-a inceput reconstruirea manastirii si, datorita activitatii intense a monahului Alexe Udrea, in anul 1947 s-a ajuns la ridicarea din nou a bisericii si acoperirea ei cu sindrila. Ruinele ei au fost acoperite de apele Dunarii, retinute in perimetrul lacului de acumulare de la Portile de Fier.

Datorita soartei sale, aceasta a ajuns sa fie cunoscuta sub numele „Manastirea de sub ape, Mraconia”.

In anul 1993 se pune piatra de temelie a noii biserici.

De la biserica initiala, care acum se afla sub apele Dunarii, se mai pastreaza doar usile imparatesti si o candela – in muzeul parohial de la Eselnita.

Manastirea Mraconia este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Cazanele Dunarii, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

[MultipleMarkerMap id=ManastireaMraconiaMehedinti’ z=’12’ lat=’ 44.643254′ lon=’ 22.294292′ marker=’ 44.643254, 22.294292,Manastirea Mraconia – Mehedinti,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
 
 
 
 

1 Comentarii

 
  1. […] sculpturii este în apropiere de orașul Orșova, în zona cataractelor de la Cazanele Mici (golful Mraconia), pe malul stâng al Dunării, acolo unde adâncimea fluviuluieste cea mai mare: 120 de […]

 

Lasati un comentariu