Cheile Turzii – Turda

 

Cheile Turzii alcătuiesc o arie protejată de interes național, rezervație naturală de tip mixt, aflată în județul Cluj, Transilvania, Romania,  la o distanță de 6 km vest de municipiul Turda, de-a lungul văii Hășdate.

Au o lungime de 2.900 mși o înălțime a pereților de până la 300 m. Cheile ocupă o suprafață de 324 ha și s-au format prin erodarea rocii de calcar jurasic de către râul Hășdate.

Cheile Turzii oferă un peisaj carstic de o rară sălbăticie: stânci înalte și abrupte, creste ascuțite, turnuri de piatră, vâlcele pietroase, grohotișuri, arcade etc. Conține peste 1.000 de specii de plante, animale, fluturi unele reprezentând elemente rare ca usturoiul sălbatic, acvila de stâncă, șogârțul de baltă, tisa, scorușul,garofița albă, fluturașul de stâncă.

Peste apa văii Hășdate există 4 punți. Prima punte (I) este amplasată nu departe de intrarea în Chei, ultima punte (IV) spre ieșirea din Chei, în direcția comunei Petreștii de Jos.

Chile Turzii s-au format ca urmare a actiunii de erodare a culmii Petridului pe o lungime de 2 km. In zona, au luat nastere forme de relief carstice, cum ar fi: pesteri fosile, doline si lapiezuri. Forma pe care cheile o iau este aceea a unei palnii duble, mult mai conturate in amonte.

 

Dupa 1,5 km de la intrarea in acestea, dam de “Piatra Taiata“, locul in care in perioada romana se afla principala cariera a orasului si a castrului de origine romana, Potaissa. De aici, in urma cu ceva timp a fost stramutata o coloana inalta de 1,5 m si cu diamnetrul de 0,34 m tocmai la biserica din sat. Tot in cariera au fost descoperite tigle chei, opaite, fragmente ceramice si monede (un denar – din timpul domnieri lui Domitian, un alt denar – din timpul domniei lui Macrinus, o tetradrahma si inca alte doua monede), dovada a faptului ca in preajma carierei de calcar a existat o asezare omeneasca.

Se cunosc în Cheile Turzii aproximativ 50-60 de peșteri, arcade (resturile peșterilor prăbușite) sau firide , in general au dimensiuni mici (8 depășesc 20 m lungime, cea mai mare atingând 123 m).

Peștera „Cetățeaua Mare” („Peștera lui Balica“) se află lângă podul nr.4, pe partea dreapta a văii Hășdate. Aici s-a adăpostit o perioadă haiducul Nichita Balica din Petreștii de Jos, care a participat la revolta antiaustriacă a Curuților.

Cheile Turzii se leagă printr-o serie de trasee de alte obiective turistice, cum ar fi Cheile Turului, Cascada Ciucaș și Cheile Borzești.

În anii ’30 ai secolului al XX-lea, sus pe stâncă, pe partea stângă a Cheilor (în sensul de curgere al apelor văii Hășdate) exista o cruce mare de lemn. Crucea a fost amplasată în perioada interbelică, în cadrul unei ceremonii publice, la care au luat parte atât oameni din partea locului, cât și oficialități din Turda. După război, crucea de lemn a fost înlocuită cu o cruce de metal, care există și azi.

Pe la mijlocul anilor ’60 ai secolului al XX-lea, pe coama din partea dreaptă a Cheilor (în sensul de curgere al apelor văii Hășdate) mai exista o veche bisericuță din lemn, nefolosită, pe locul unei vechi mănăstiri greco-catolice. În anul 1968 biserica a fost demantelată.

În 1935 în Chei s-a deschis o cabană cu aspect medieval, în zonă fiind instalate ulterior mai multe case de vacanță.

Este o zona preferata de alpinisti datorita verticalitatii peretilor si accesului relativ usor cu echipamente. Sunt peste 200 de trasee de alpinism și escaladă, anual se țin diverse concursuri și memoriale.

[MultipleMarkerMap id=CheileTurzii’ z=’13’ lat=’46.563646′ lon=’23.674124′ marker=’46.563646,23.674124,Cheile Turzii,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]

 

 
 
 
 

1 Comentarii

 
  1. […] Cheile Turenilor dateaza inca din mileniul al V-lea i.Cr. si apartin complexului cultural Cluj – Cheile Turzii – Lumea Noua. Alte descoperiri dateaza din perioada finala a epocii neolitice si din epoca […]

 

Lasati un comentariu