Cheile Turenilor – Cluj

 

Cheile Turului sau Cheile Turenilor  este o arie protejată de interes național , rezervație natural de tip mixt  cu o suprafață de 25 ha, aflată la nord de municipiul Turda, în județul Cluj, Transilvania, Romania.

Cheile au o lungime de 1.850 m, iar pereții (înalți de 100-150 m) sunt decorați cu diferite forme carstice: cascade, marmite, peșteri etc. Sunt relativ greu de străbătut. Au fost săpate de Valea Racilor în calcare jurasice și sunt situate între comuna Tureni si satul Copăceni, la mică distanță de drumul european E60, Cluj-Turda.

Cercetările arheologice efectuate aici în perioada 1985-1988 au dus la descoperirea a 53 de complexe de locuire, datate începând cu neoliticul mijlociu.

În Chei există 29 de peșteri, printre care Peștera cu Silex (64 m lungime), Peștera de sub grohotiș (27,5 m), Peștera Vulturilor, Șura Mică. Alte atracții turistice sunt Colțul Câinilor și Stâna Crinilor.

 

Cele mai vechi urme de locuire omeneasca din Cheile Turenilor dateaza inca din mileniul al V-lea i.Cr. si apartin complexului cultural Cluj – Cheile Turzii – Lumea Noua. Alte descoperiri dateaza din perioada finala a epocii neolitice si din epoca bronzului.

Din epoca dacica si romana au fost descoperite o mica locuinta datata in secolele I i.Cr. – I d.Cr. si cateva puncte de observatie in legatura cu Castrul roman de la Potaissa. Pe terasa Poderei au fost gasite urme de locuire databile in perioada finala a etnogenezeii romanesti si a feudalismului timpuriu (secolele V-XII).

[MultipleMarkerMap id=CheileTurenilor’ z=’13’ lat=’ 46.602095′ lon=’23.713827′ marker=’ 46.602095,23.713827,Cheile Turenilor,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
 
 
 
 

1 Comentarii

 
  1. Cheile Turzii spune:

    […] Turzii se leagă printr-o serie de trasee de alte obiective turistice, cum ar fi Cheile Turului, Cascada Ciucaș și Cheile […]

 

Lasati un comentariu