Castelul Bran – Brasov

 

Castelul Bran este situat la mai putin de 30 km de Brasov, judetul Brasov, Transilvania, Romania, intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, pe soseaua ce leaga Brasovul de Campulung Muscel . Este presupusa resedinta a printului Vlad Tepes, cel care a constituit sursa de inspiratie a legendei lui Dracula.

Castelul Bran a fost construit in jurul anului 1378, pe varful unei stanci, avand o pozitie strategica din punct de vedere militar. In momentul constructiei sale, acesta servea scopuri militare.

In decursul timpului, Castelul Bran si-a pierdut atributiile militare, devenind un centru economic al zonei, iar in prezent fiind amenajat ca muzeu. Acesta este cunoscut in intreaga lume sub numele de Castelul lui Dracula, datorita legendelor ce au circulat pe intreg mapamondul, alimentate de caracterul crud si sangeros al voievodului Vlad Tepes – Dracula.

Castelul Bran este obiectivul turistic cel mai vizitat din Romania, de catre turisti din intreaga lume, ce sosesc aici pentru a-si satisface curiozitatile privind Legenda lui Dracula.

Legenda lui Dracula, desi are la baza o serie de intamplari reale, se datoreaza in mare parte romanului Dracula (scris de Bram Stoker). Povestea lui Stoker este bazata in intregime pe viata lui Vlad Tepes (1431 – 1476), acesta a fost un conducator indragit de toti romanii pentru ca acesta s-a luptat Imperiului Otoman.

 

Cunoscut ca unul dintre cei mai cranceni dusmani ai turcilor, Vlad a inceput sa organizeze statul si a impus legi prin aplicarea pedepsei cu moartea si prin tragerea in teapa a tuturor celor ce erau considerati inamici: hotii, preotii vicleni, cersetorii, tradatorii, uzurpatorii saxoni. De fapt el s-a luptat cu toti cei care incercau sa-l inlocuiasca pe el sau pe fratele sau vitreg. Istoricii l-au poreclit pe acesta Vlad Tepes, in timp ce alte pareri spun ca era Contele Dracula deoarece acesta obisnuia sa se semneze cu numele tatalui sau pe nume Dracul.

Castelul Bran este deschis turistilor, ce pot vizita atat interiorul sau, cat si curtea exterioara.

De asmeni, turistii pot opta pentru serviciile profesionale ale unui ghid experimentat, ce cunoaste micile secrete ale acestuia.

In prezent, in interiorul Castelului Bran sunt expuse colecţii de ceramica, mobilier, arme şi armuri din perioada Reginei Maria.

Dupa anul 1920, moment in care Castelul Bran a fost daruit de catre orasul Brasov Reginei Maria a Romaniei Mari, acesta a suferit o serie de modificari estetice si structurale.

In principal, Regina Maria a dorit transformarea fortaretei militare intr-o resedinta de vara. Gurile de tragere au devenit ferestre, sobele au devenit camine moderne. Pentru a asigura toate conditiile necesare unei adevarate Resedinte Regale, a fost sapata o fantana in curtea interioara, la o adancime de 57 de metri.

In anul 1932 Regina Maria a cerut construirea unei centrale cu turbina electrica, moment in care a fost asigurat iluminatul Castelului Bran, cat si a comunelor Simon, Bran si Moeciu.

Castelul Bran a fost doatat in perioada Reginei Maria cu conexiune telefonica si ascensor interior, la fel ca si Castelul Peles, pentru a facilita accesul din gradina castelului catre etajele superioare ale acestuia.

Intre Castel si „Casa de Ceai” (construita la cererea Reginei Maria, si folosita pentru receptii), a fost instalat un funicular pentru a facilita transportul de la bucataria castelului a produselor pe care Regina le servea oaspetilor sai. „Casa de Ceai” a fost prevazuta cu instalatie de apa rece si apa calda, lumina electrica si canalizare.

Incepand din anul 1946, in Castelul Bran a fost alimentat cu gaz metan.

In perioada Reginei Maria, au fost construite la cererea acesteia o casa de vanatoare, o bisericuta din lemn, o casa de lemn (cu 7 camere), si doua bordeie (unul pentru regina altul pentru Printesa Ileana).

Regina Maria a incercat sa transforme rigiditatea Castelului Bran prin intermediul gustului sau rafinat. Astfel, se remarca „Sala Mare” (sufrageria decorata in stilul renasterii Germane), „Salonul Galben”, „Salonul de Muzica”, „Odaia Tiroleză” (a regelui Carol al II-lea).

In curtea exterioara, spre baza ridicaturii pe care este situat castelul, este amenajat Muzeul Satului Romanesc, ce reuneste arhitecturi de case si obiceiuri populare din intreaga Romanie.

[MultipleMarkerMap id=CastelulBran’ z=’15’ lat=’45.515129′ lon=’25.367196′ marker=’45.515129,25.367196,Castelul Bran,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]

 

 
 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu