Cascada Cailor – Maramures
Cascada Cailor, o destinaţie tot mai populară, este una dintre cele mai frumoase cascade din ţara noastră. Ea s-a format pe versantul nordic al Munţilor Rodnei, aproape de staţiunea turistică Borşa, judetul Maramures. Cascada Cailor se află la altitudinea de 1300 m, iar căderea de apă este de 90 metri.
Atractia propriu-zisa o reprezinta faptul ca apele rezultate din topirea zapezii, dar si din ploile de peste an, sunt stranse intr-un circ glaciar, urmand ca de acolo sa se pravaleasca pe versantul foarte abrupt al Rezervatiei Piatra Rea, formand astfel aceasta cascada de o frumusete covarsitoare. Cascada este formata din mai multe trepte de cadere libera, aflate la aproximativ 40m una de cealalta, primele doua, ca urmatoarele sa-si micsoreze distanta, succedandu-se la doar 20m.
Legenda Cascadei Cailor
Conform legendei, Muntele Piatra Rea datorită păşunilor sale întinse era locul preferat al localnicilor pentru a ţine din primăvară până în toamnă hergheliile de cai. Insă acest rai al cailor nu era chiar aşa de liniştit. Din când în când ursul incerca să îşi găsească o pradă uşoară din zecile sau chiar sutele de cai de pe munte. Însă într-un loc deschis şansele ursului erau slabe.
Aşa că ursul de obicei încerca să incolţească cai deasupra prăpăstiilor de la actuala Cascada a Cailor. Aici sărmanele animale nu aveau altă soluţie decât să se arunce în hău, astfel ursul având câştig de cauză.
Într-o noapte întunecată, fără vizibilitate şi cu o furtună de proporţii, ursul a venit din nou să îşi aleagă o pradă.Speriaţi de fulgere şi de atacul neaşteptat al ursului, animalele au luat-o la goana, direct spre prăpastie. Unii dintre ei au scăpat dar o mulţime de animale au căzut în prăpastie, ursul alegându-se după spusele localnicilor cu vreo 15 cai. De atunci localnicii marcaţi de eveniment au început să foloseasca numele de Cascada Cailor. Dar nu numai cascada a primit acest nume. Muntele se numeşte Muntele Cailor, circul glaciar a fost denumit Podul Cailor iar pârăul care se prăvăleşte jos pe abrupturi se numeşte Izvorul Cailor. |
O altă legendă spune că în urma năvălirii tătarilor, prin anul 1200, o herghelie formată din cei mai frumoşi cai ai localnicilor din Borşa, s-au aruncat de pe stânci în cascadă ca să nu cadă în mâinile tătarilor. În acele vremuri, caii erau o mare fală pentru borşeni. Moroşenii au plâns de dragul animalelor pierdute, iar din lacrimile lor s-a format cascada.
Accesul spre Cascada Cailor se poate face fie pe jos, pe o potecă de la Borşa, fie cu telescaunul din staţiunea Borşa. De la capătul telescaunului în doar 15 minute se poate ajunge la Cascada Cailor.
De asemenea, tot bine de stiut este ca ultima cursa a telescaunului se va face la orele 17 :00, astfel, daca nu reusiti sa ajungeti pana la acea ora la capatul de sus al telescaunului, nu veti mai avea cu ce sa coborati muntele. Singura varianta va fi sa coborati pe jos, dar, in conditii slabe de iluminare acest fapt nu este tocmai indicat.
[MultipleMarkerMap id=CascadaCailor’ z=’14’ lat=’47.589444′ lon=’24.801667′ marker=’47.589444,24.801667,Cascada Cailor,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
2 Comentarii
[…] În perioada de vară, foarte scurtă, de altfel, se recomandă drumețiile. Punctele de interes: Cascada cailor, cariera de piatră, în zona Complexului Turistic, vârfurile Pietrosul Rodnei, Lacul Iezer, […]
[…] nume specific: Izvorul Cailor, Podul Cailor respective Muntele Cailor.Poză: emaramures.roPoză: hartaromaniei.euPeisajul zonei este de o frumusețe rară, mai ales în timpul verii, iar cascada văzută de jos […]