Casa Memoriala Nicolae Labis – Malini

 

Inaugurata in 1975, Casa Memoriala Nicolae Labis este amenajata in locuinta din centrul satului Malini, judetul Suceava, Bucovina, Romania, care a apartinut parintilor poetului si unde acesta a trait un timp din scurta si fulgeratoarea sa viata, zamislind aici poate cea mai semnificativa parte a inestimabilei sale mosteniri poetice.

Casa memorială Nicolae Labiș se află pe Lista Monumentelor Istorice din județul Suceava din anul 2004, având codul SV-III-m-B-05685.

Casa în care a locuit poetul Nicolae Labis a fost construita de învatatorii Eugen si Profira Labis în anul 1954. Casa este compusa din cinci încaperi si hol.

Casa a fost restaurata înainte de organizarea ei ca muzeu, în 1973. În anul 1975, în aceasta casa a fost amenajat o casa memoriala, sub administrarea Complexului Muzeal Bucovina din Suceava. În anul 2001 au fost executate o serie de reparatii curente (interioare si exterioare) ale locuintei.

 

Expozitia de baza si spatiile memorialistice, desfasurate in patru incaperi, reconstituie tulburator, gratie exponatelor  autentice, incarcate  cu o multitudine  de conotatii evocatoare (carti, caiete, rechizite scolare, piese vestimentare, un clopotel cu „sunet argintiu”, o galena cu care poetul pastra contactul  cu zvonurile  lumii, documente, fotografii, afise etc.), climatul de viata  si creatie al poetului de la Malini, sugerandu-se  coordonatele esentiale ale operei sale  si aportul extraordinar al acesteia la evolutia  liricii romanesti contemporane.

Nicolae Labis (1935-1956), poet „incandescent” dar, in acelasi timp, incredibil de matur pentru tineretea sa, ne-a daruit prin „Moartea caprioarei” (paradoxal jocul de cuvinte, ca si scurta sa existenta), o opera fara de moarte.
Casa memoriala Nicolae Labis de la Malini poate fi vizitata de marti pâna duminica între orele 10.00 – 18.00. Anual aici sunt decernate premiile câstigatorilor în cadrul concursul de poezie ‘’Nicolae Labis’’ de la Suceava.

[MultipleMarkerMap id=CasaMemorialaNicolaeLabis-Malini’ z=’16’ lat=’47.450245′ lon=’26.084031′ marker=’47.450245,26.084031,Casa Memoriala Nicolae Labis – Malini,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
 
 
 
 

1 Comentarii

 
  1. […] Beldiceanu, Ion Dragoslav, Vasile Savel, Horia Lovinescu, Vasile Lovinescu, Aurel George Stino, Nicolae Labiş, Nicolae Jianu, Mihail Şerban, folcloriştii Artur Gorovei, Mihai Lupescu, Alexandru Vasiliu […]

 

Lasati un comentariu