Casa memoriala ‘George Enescu’ – Sinaia

 

Casa memoriala ‘George Enescu’ se afla in Sinaia, judetul Prahova, Muntenia, Romania.

Vila Luminis, realizata intr-un stil autentic romanesc a fost folosita de George Enescu ca loc de odihna dupa numeroasele sale concerte, cat si ca loc de inspiratie pentru o parte semnificativa a creatiei sale. Fatada casei unde se regaseste stilul curtilor boieresti fortificate ale secolului al XVIII-lea, terasa in stil Brancovenesc, precum si turnuletul pe care l-a denumit „foisor” au fost proiectate de insusu Enescu. Vila este zugravita cu var alb romanesc interior si exterior, iar lemnaria are si ea culoarea adecvata de contrast. Sobele de teracota erau date cu var pentru a aminti de sobele caselor de la tara, iar semineul sufrageriei este inspirat din vetrele romanesti de copt, avand lipita o piatra taraneasca. Vila „Luminis” este structurata pe trei caturi, deosebit de spatioasa si functionala, adapostind un patrimoniu valoros. Particularitatea ei rezulta din imbinarea elementului romanesc cu piese orientale diverse si un mobilier predominand stilul biedermayer.

Dupa parasirea definitiva a patriei, determinata de evenimentele politice din 1946, prin actul de donatie semnat la Paris, in 1947, vila Luminis urma sa devina un asezamant cultural, conceput ca o casa de odihna si reculegere pentru artistii romani si straini.

 

Incaperile de la etaj sunt spatioase, avand interiorul mobilat si aranjat cu rafinament si imaginatie, aici reunindu-se in mod armonios elemente ornamentale si de mobilier in stilurile Bidermayer. Numeroase piese de valoare din cristal, portelan, metal sau ceramica dau stralucire interioarelor. In salon se pastreaza pianul maestrului, un Ibach, facut la Lausanne. Aici la Sinaia, s-au plamadit Rapodiile romane, Concertul pentru pian, vioara, viola si violoncel Nr. 1 in Re major, Opus 16, numeroase sonate, printre care Sonata pentru pian in Fa diez minor, Opus 24, Nr. 1. Aici, in vila Luminis, in anul 1927, a luat lectii de vioara, timp de doua luni, Yehudi Menuhin.

Din salon, scara in spirala permite accesul spre capatul turnului belvedere si de aici in mansarda. Etajul mansardat a fost adaugat de arhitectul casei, Radu Dudescu, pentru a echilibra verticalitatea turnului in ansamblul vilei si a devenit locul preferat al maestrului pentru activitatea muzicala. In camerele mansardei este astazi prezentat materialul documentar legat de viata si activitatea lui George Enescu. Tot din salon se patrunde in camera sotiei lui George Enescu, Maria Cantacuzino-Enescu, unde ambianta tradeaza spiritul eclectic al acesteia. In schimb, camera maestrului se remarca prin intimitate si este mobilata intr-un stil autentic romanesc. Spatiile de la parterul vilei au fost destinate personalului de serviciu, dar tot aici se afla si apartamentul pentru oaspeti. Bustul in marmura al lui George Enescu, aflat la intrarea in vila, este realizat de sculptorul Ion Irimescu.

Vila „Luminis”, administrata de Centrul European de Cultura, gazduieste concerte ale artistilor tineri si consacrati, ateliere de creatie si maiestrie interpretativa – nationale si internationale -, simpozioane, auditii muzicale, expozitii, constituindu-se intr-un valoros centru muzeal si cultural.

[MultipleMarkerMap id=ValeaPrahovei’ z=’12’ lat=’45.366951′ lon=’25.548792′ marker=’45.366951,25.548792,Valea Prahovei,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu