Vatra Dornei

 

Vatra Dornei este un municipiu din județul Suceava, Moldova,  în nord-estul României. Localitatea este situată în regiunea istorică Bucovina de sud. A fost declarat municipiu în anul 2000, fiind cel mai recent și cel mai mic municipiu din județul Suceava. Vatra Dornei este cunoscută încă din secolul al XIX-lea, ca stațiune balneară și pentru practicarea sporturilor de iarnă.

Municipiul Vatra Dornei este localizat în partea de sud-vest a județului Suceava, în depresiunea Dornelor, la confluența râurilor Bistrița Aurie și Dorna. Localitatea reprezintă o așezare depresionară tipic montană, fiind situată în partea de nord a Carpaților Orientali, la o altitudine medie este de 800 m. Localitatea este străbătută de mai multe pârâuri: Argestru, Chilia, Colăcelu, Roșu, Negrești.

Vatra Dornei este traversată de șoseaua europeană E58 (DN 17), importantă cale rutieră care leagă Bucovina de Transilvania. Altă cale rutieră importantă care străbate Vatra Dornei este șoseaua națională DN 17B Vatra DorneiPiatra Neamț. Municipiul Vatra Dornei administrează trei localități care fac parte din alcătuirea sa: Argestru, Roșu și Todireni.

Existența Dornei este atestată încă de pe vremea întemeierii statului Moldova, conform unei legende care leagă numele localitații de o dragoste tragică a întemeietorului Dragoș Vodă. Acesta s-ar fi îndrăgostit de păstorița localnică Dorina, pe care a ucis-o dintr-o greșeală și, în amintirea ei, a decis ca apa lângă care s-a petrecut drama să poarte numele ei.

Prima atestare documentară a localității datează din anul 1592. La 14 mai 1600 Mihai Viteazul, a trimis spre Moldova armata condusă de generalul său Baba Novac. Acesta a urmat drumul prin Cândreni, peste Mestecăniș, spre Câmpulung și apoi spre Suceava, în urmărirea domnului Moldovei Ieremia Movilă.

 

Recunoașterea oficială a importanței izvoarelor minerale și o analiză completă a lor, se datorează studiilor din anul 1805 ale doctorului Ignatziu Plusch. Acesta s-a ocupat mai întâi de apele minerale din Poiana Negri pentru ca apoi, din anul 1810, să înainteze autoritaților de la Viena primele semnale despre starea dezastruoasă a băilor din Vatra Dorneiși a izvorului din Poiana Negri, cu o propunere de relativă sistematizare a lor.

Din scrierile și rapoartele doctorului Plusch aflăm că în forma lor primară, băile se făceau cu apă scoasă de bolnavi din fântâna Izvorului Ioan, situată la numai 200 de pași de drumul împărătesc.

Prepararea băilor se făcea la domiciliul bolnavilor. Din acest motiv doctorul Plusch propune amenajarea stațiunii pe proprietatea particulară a numitului Cratzer, cu ajutorul tehnic și material al proprietarului minelor din Iacobeni – Manz de Mariense.

Proiectul de amenajare al băilor propus de doctorul Plusch, a fost aprobat prin decretul administrației din 17 ianuarie 1811 iar inginerul Buholzer a primit ordinul să construiască o clădire cu șase căzi de baie la care apa minerală era adusă printr-o țeavă și continua să curgă prin jgheaburi.

O etapă nouă în dezvoltarea stațiunii balneare s-a înregistrat în anul 1895. La această dată geologul Stur a întreprins un studiu geologic al stațiunii Vatra Dornei și al terenului pe care era amplasată. În baza acestui studiu s-a proiectat și dezvoltat stațiunea după 1895.

În anul 1899, principalele obiective ale stațiunii balneoclimaterice Vatra Dornei au fost terminate și inaugurate.

Municipiul Vatra Dornei are o casa de cultură care este folosită pentru diferite manifestări artistice locale. Casa de cultură poartă numele de „Platon Pardău” și este situată pe strada Gării.

Alte obiective culturale ale localității sunt cele două muzee: Muzeul de științe ale naturii și cinegetică – situat pe strada Unirii, prezintă exemplare din flora și fauna zonei Dornelor, precum și trofee cinegetice adunate din această regiune; Muzeul de etnografie – situat pe strada Mihai Eminescu, în cladirea primăriei. În colecție se găsesc exemplare ale portului popular bucovinean, unelte meșteșugărești și ceramică din Bucovina.

La Vatra Dornei se desfășoară periodic Festivalul Porniți Plugul Feți Frumoși  și Serbările Zăpezii.

Vatra Dornei este o localitate turistică foarte căutată datorită apelor termale, peisajului, climei și facilităților de practicare a schiului. Orașul-stațiune este înconjurat de munți împăduriți: Munții Giumalău, Munții Bistrița, Munții Călimani, Munții Rodna, Munții Obcina Mestecăniș. Se practică alpinismul și sporturile de iarnă, iar localitatea este în același timp și o importantă stațiune balneară.

Parcul natural din centrul stațiunii, renumit pentru veverițele sale, precum și cazinoul amintesc de faimoasele stațiuni balneare din vestul Europei. În oraș, cele mai interesante atracții turistice sunt Muzeul etnografic al Bucovinei și Muzeul vânătorii și al științelor naturale. Cei care vor să exploreze împrejurimile au la dispoziție telescaunul care acoperă distanța dintre oraș și Dealul Negru, sau pot pleca în excursii la Poiana Negri și Poiana Stampei, renumite pentru izvoarele lor minerale.

În perioada sezonului rece turiștilor le stau la dispoziție două pârtii de schi: pârtia de schi Dealu Negru,și pârtia de schi Parc. Pârtia de schi Dealu Negru este cea care beneficiază de instalația de transport cu telescaun, iar pârtia de schi Parc este dotată cu un baby-schi pentru copii și un teleschi. Pârtia Dealu Negru are o dificultate medie fiind destinată mai degrabă schiorilor amatori decât celor profesioniști, având și pante mai abrupte, dar care nu provoacă probleme practicanților acestui sport.

 

[MultipleMarkerMap id=VatraDornei’ z=’14’ lat=’47.346111′ lon=’ 25.359444′ marker=’47.346111,25.359444,Vatra Dornei,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu