Valea Sebeşului – Alba
Valea Sebeşului, cunoscută in zona superioară şi sub numele de Valea Frumoasei, este situată în sudul Transilvaniei, în partea centrală a Carpaţilor Meridionali, Sebes, Judetul Alba.
Râul Sebeş formează una dintre cele mai sălbatice văi carpatine din România, impresionând prin diversitate şi originalitate. Relieful, reţeaua hidrografica bogată a zonei, abundenţa şi varietatea florei şi faunei, monumentele sale naturale, fac din Valea Sebeşului un loc potrivit pentru toate categoriile de turişti în toate anotimpurile.
Sub forma unui mic pârâu de munte, Frumoasa izvorăşte de sub culmea Cindrel- Frumoasa, iar pe un parcurs de cca 22 km, până la confluenţa cu Sălanele, unde s-a construit lacul de acumulare de la Oaşa, poartă numele de Frumoasa.
În aval de acest baraj şi până la vărsare în Mureş, râul işi schimba numele in Sebeş (denumirea vine cel mai probabil din limba maghiara „Râul Repede” ). Râul Sebeş parcurge în total o distanţa de circa 93 km cu o diferenţă de nivel de 2000 m, şi are o suprafaţă a bazinului hidrografic de 1289 kmp. Până la vărsarea în râul Mureş, Sebeşul traverseaza trei forme de relief diferite (munţi, dealuri piemontane şi culoare depresionare cu terase). Drumul de pe Valea Sebeşului (acum DN67C) a fost din cele mai vechi timpuri calea de legătură între românii aşezaţi pe cei doi versanţi ai Carpaţilor, fiind cea mai înaltă şosea transcarpatică în Pasul Urdele (la 2.145 m). Drumul face legătura între Sebeş si oraşul Novaci din judeţul Gorj. |
[MultipleMarkerMap id=ValeaSebeşului’ z=’14’ lat=’45.549722′ lon=’23.727222′ marker=’45.549722,23.727222,Valea Sebeşului,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
1 Comentarii
Parcul Natural Frumoasa se întinde pe teritoriul administrativ al 24 comune din judeţele Alba, Hunedoara, Sibiu şi Vâlcea, iar 31% din suprafaţă se află în proprietate privată.