Trovantii (pietre vii) – Muntii Buzaului
Trovanții sunt pietre vii care se hranesc cu nisip, formațiuni de tipul concrețiunilor grezoase, create în straturi de nisipuri, legate între ele printr-un ciment carbonatic, datorită apelor calcaroase.
In principiu, trovanții sunt gresii cu o textură mai dură decât a stratului în care se dezvoltă. Tendința lor este de creștere spontană – din centru către periferiev – cu o rată de depunere care poate atinge 4-5 cm în 1200 ani. Apar sub forma unor agregate minerale nodulare, sferoidale, elipsoidale, discoidale, cilindrice sau dendritice cu structură masivă, concentrică sau plană (stratificată), având dimensiuni de la câțiva milimetri la câțiva metri. Sunt incorect cunoscuți în anumite cercuri sub numele de „pietre care cresc”.
Trovantii buzoieni pot fi descoperiti si admirati in zona Ulmet – Bozioru, judetul Buzau, Muntenia, Romania. Pe langa Muntii Buzaului, in România, trovanții se găsesc în mai multe locuri: Muzeul Trovanților din Costești, județul Vâlcea; Dealul Feleacului de lângă Cluj-Napoca; langa Sibiu pe teritoriul satului Casolt; in Hunedoara la cariera de nisip de la Hașdat; in județul Bacău pe malul stâng al Tazlăului, la vărsarea acestuia în Trotuș; în Călărasi aproape de malul Dunarii, și chiar și în nivele nisipoase-argiloase din Munții Mezeș. |
0 Comentarii