Timișoara

 

Timișoara  este reședința și cel mai mare oraș al județului Timiș din regiunea istorică Banat, vestul României. Este cel mai important centru urban din vestul ţării. Este aşezat într-o zonă de câmpie, străbătută de râurile Timiş (care ocoleşte oraşul pe la sud) şi Bega (care traversează centrul oraşului).

Timișoara deține cel mai amplu ansamblu de clădiri istorice din România, constituit din ansamblurile urbane ale cartierelor Cetate, Iosefin și Fabric. Arhitectura variată, influențele barocului Vienez și multitudinea de parcuri au adus Timișoarei renumele de „Mica Vienă” și de „Orașul parcurilor”.

Dintre monumentele istorice ale Timişoarei, pot fi vizitate în zona centrală a oraşului Castelul Huniazilor (ridicat de Iancu de Hunedoara între 1443 şi 1447 pe ruinele vechiului castel la lui Carol Robert de Anjou şi renovat în 1852, când au fost adăugate caracteristici specifice arhitecturii epocii), Palatul Dicasterial (construit în perioada 1850-1854 în stilul Renaşterii italiene), Lupa Capitolina (replică a statuii de pe Capitoliu, dăruită Timişoarei de către municipalitatea Romei), Monumentul Sfintei Treimi şi Domul din Piaţa Unirii (construit în stil baroc în perioada 1737-1773), Catedrala Mitropolitană din Piaţa Victoriei (construită între 1936 şi 1946 şi combinând stilurile bizantin şi moldovenesc), monumentele din Piaţa Libertăţii sau Piaţa Sf. Maria etc.

 

Cel mai important dintre muzeele timişorene este Muzeul Banatului, care cuprinde în prezent cinci secţii: istorie, ştiinţele naturii, artă, etnografie şi Muzeul Satului Bănăţean. Muzeul funcţionează din 1872. Secţia de istorie şi cea de ştiinţe naturale sunt găzduite în incinta Castelului Huniazilor din centrul oraşului, în timp ce secţia de artă poate fi vizitată în Palatul Baroc din Piaţa Unirii iar Muzeul Satului este amplasat la marginea oraşului, în Pădurea Verde. In afară de secţiile Muzeului Banatului, mai există Muzeul Mitropoliei Ortodoxe a Banatului, Muzeul Catedralei Ortodoxe, Muzeul Episcopiei Romano-Catolice, şi cel al Vicariatului Bisericii Ortodoxe Sârbeşti, ale căror colecţii cuprind obiecte de cult şi de artă veche, icoane pe lemn şi pe sticlă, iconostase, altare, manuscrise, carte veche.

În Timişoara funcţionează Opera şi instituţii teatrale cu reprezentaţii în limba română, germană şi maghiară, Filarmonica, precum şi numeroase galerii de artă, unde expun artişti plastici contemporani din Banat şi din ţară.

 

Ora locală este ora oficială a României, și anume Ora Europei de Est.

[MultipleMarkerMap id=Timișoara’ z=’11’ lat=’45.755539′ lon=’21.237499′ marker=’45.755539,21.237499,Timișoara,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]

 

 
 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu