Targu Mures

 

Targu Mures este municipiu resedinta de judet si cel mai mare oras al judetului Mures, Transilvania, Romania. In istorie a fost centrul cultural, industrial, economic si de educatie a Tinutului Secuiesc. Targu Mures a fost resedinta Scaunului Mures (Marosszek), Comitatului Mures-Turda, apoi a Regiunii Autonome Maghiare. Ca marime orasul este al saisprezecelea din Romania si al saselea din Transilvania. Aici traieste cea mai mare comunitate maghiara din Romania.

Orașul este atestat din 1332, ca Novum Forum Siculorum (Târgul Nou al Secuilor) în lista de zeciuială papală. Mai apoi, în anul 1349, apare menționat în diplomele regelui Ludovic I al Ungariei, în forma maghiarăSekulvasarhel, care cu trecerea timpului a devenit Székelyvásárhely. Marea majoritate al etnografilor afirmă că prima parte (székely, adică secuiesc) a numelui orașului provine din așezarea sa geografică.

 

Scaunele secuiești au fost unitățile de administrare judecătorească ale secuilor din Transilvania.

Orașul Târgu Mureș a fost reședința scaunului Mureș din evul mediu și până la desființarea scaunelor secuiești și săsești în anul 1876, când a devenit reședința comitatului Mureș-Turda.

În 29 aprilie 1616 a primit rangul oraș liber regesc. Pentru a demonstra noul statut al orașului, principele Transilvaniei, Gabriel Bethlen, lider al mișcării antihabsburgice, a modificat numele orașului. A lăsat substantivul Vásárhely (loc de târg), dar a adăugat prefixul Maros, făcând referire la apropierea râului Mureș.

Orașul a fost cunoscut până în perioada antebelică în rândul comunității românești sub denumirea de Murăș-Oșorhei. Atât Avram Iancu, cât și ceilalți fruntași români care au studiat sau au activat în orașul de pe Mureș, foloseau cu consecvență numele de Oșorhei, derivat din cuvântul maghiar „vásárhely”, ceea ce înseamnă loc de târg. Denumirea de Târgu Mureș a fost adoptată în timpul administrației interbelice.

[MultipleMarkerMap id=Targu Mures’ z=’14’ lat=’46.545556′ lon=’24.562500′ marker=’46.545556,24.562500,Targu Mures,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu