Ţara Haţegului

 

Ţara Haţegului, situată in judetul Hunedoara,  într-o depresiune a Carpaţilor Meridionali ce desparte Transilvania, Banatul şi Oltenia. Se remarcă prin diversitatea culturală a celor peste 70 de sate, reliefului spectaculos, bogăţia florei şi faunei, nu în ultimul rând, prin numeroasele vestigii aparţinând tuturor perioadelor istorice.

În Depresiunea Hategului se poate ajunge dinspre Caransebeş, pe DN68 sau dinspre Deva, Petroşani şi Târgu-Jiu pe DN66.

Accesul feroviar în zonă este posibil dinspre nord, din direcţia AradDevaSimeria sau dinspre sud, din direcţia BucureştiCraiovaTârgu-JiuPetroşani.

În regiune a fost implementat proiectul Geoparcului Dinozaurilor din Ţara Haţegului, parc natural cu o suprafaţă de 102.392 ha, proiect orientat spre sprijinirea iniţiativelor de conservare a patrimoniului natural şi cultural, promovarea şi dezvoltarea ecoturismului şi geoturismului, crearea de mărci locale, iniţierea de proiecte culturale şi educaţionale.

 

Geoparcul este administrat de Universitatea din Bucureşti, cu sprijinul autorităţilor locale şi regionale, organizaţiilor non-guvernamentale şi şcolilor din regiune. Geoparcul Dinozaurilor face parte din Reţeaua Europeană a Geoparcurilorşi din Reţeaua Globală a Geoparcurilor, având statutul de Geoparc UNESCO.

Între rezultatele notabile ale acestor activităţi ştiinţifice se înscriu descoperirea mai multor specii de dinozauri carnivori, a cuiburilor cu ouă şi pui de dinozauri, precum şi a unei reptile zburătoare gigant.

În perimetrul Geoparcului pot fi întâlnite 145 de specii de fluturi de zi, reprezentând peste 75% din speciile de fluturii de zi semnalate în România.

Majoritatea pot fi observaţi în intervalul mai-iulie, când se pot observa chiar şi peste 30 de specii într-o singură zi, unele dintre acestea ocrotite la nivel european.

De asemenea, pot fi observate în perimetrul parcului peste 30 de specii rare de plante, precum şi exemplare ale unor specii protejate de peşti şi mamifere.

 Monumente istorice

Printre monumentele istorice ce pot fi vizitate în Ţara Haţegului se numără Sarmizegetusa Ulpia Traiana – capitala Daciei romane, cetăţile din Haţeg, Râu de Mori (sec. XIII), Mălăieşti, Colţ (sec. XIV), bisericile din Sântămăria Orlea, Densuş (sfârşitul secolului al XIII-lea), Peşteana etc.

[MultipleMarkerMap id=ŢaraHaţegului’ z=’12’ lat=’45.516667′ lon=’22.9′ marker=’45.516667,22.9,Ţara Haţegului,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]

 

 
 
 
 

1 Comentarii

 
  1. alex spune:

    Superb imi place tot ce ati descris mai vreau sa precizez ca am gasit un site ft bun cu multe imagini din tara hategului http://tarahategului.info incercati…

 

Lasati un comentariu