Statiunea Mamaia

 

Mamaia este o stațiune turistică de vară pe malul vestic al Mării Negre. Este situată în nordul Municipiului Constanța, judetul Constanta, Dobrogea, România. Mamaia este o localitate componentă a Municipiului Constanței, cu foarte puțini locuitori permanenți (sub 50), fiind însă suprapopulată pe parcursul verii. Construcția unor ansambluri rezidențiale, care se desfășoară în prezent pe malul lacului Siutghiol, va schimba probabil această stare de fapt.

Mamaia este o fâșie de pământ între Marea Neagră și lacul Siutghiol cu o lungime de 8 km, însă o lățime de doar 300 m. Plaja foarte lungă, cu o lățime de până la 250 m este acoperită cu un nisip foarte fin. De-a lungul acesteia se află mai multe magazine, restaurante, terase, cluburi și discoteci.

Primele construcții din amplasamentul actual al Mamaiei s-au construit în 1906 și constau din cabine de lemn reunite sub două Pavilioane, terminate cu câte un foișor și o punte care înainta în mare. Inaugurarea a avut loc pe 22 august 1906, construcțiile fiind amenajate după planurile arhitectului peisagist E. Recont, în urma extinderii portului către plajele existente în Constanța și a mutării „băilor de mare” într-o altă locație, respectiv actuala Mamaia. Pentru a înlesni accesul turiștilor către Mamaia (sau ceea ce acum înseamnă zona Cazinoului din Mamaia), între gara Constanța și stațiune se montează o linie de cale ferată pe traseul pe care astăzi se află Bulevardul Mamaia.

Aceste construcții au reprezentat centrul activităților turistice până la dispariția lor într-un incendiu în 1920.

 

Imediat după încheierea Primului Război Mondial, stațiunea se dezvoltă și începe amenajarea ei, odată cu construirea rezidenței de vară a familiei regale, în actualul Club Castel.

Principalele atracții ale Mamaiei sunt Satul de Vacanță, parcul de distracții Aqua Magic și telegondola. Radio Vacanța este postul de radio al stațiunii, care emite în fiecare an din mai până în octombrie, începând cu anul 1966 în cinci limbi (română, engleză, franceză, germană și rusă) în toate stațiunile de pe coasta românească a Mării Negre. În fiecare an, în timpul verii, în această stațiune se desfășoară Festivalul muzicii ușoare de la Mamaia.

Satul de Vacanță

„Satul de Vacanță” este un loc pitoresc care găzduiește 31 de restaurante tradiționale românești, decorate în stil rustic, conform regiunii pe care o reprezintă fiecare. Una dintre atracțiile satului de vacanță sunt suvenirurile din scoici. Acestea sunt lucrate manual din scoici adunate iarna de pe malul marii.

Aqua Magic

Aqua Magic este cel mai modern parc acvatic de pe litoralul Mării Negre, ce se întinde pe o suprafață de 27200 mp (2,7 hectare) și include tobogane, piscine pentru adulți și copii, căderi de apă, bazine, restaurante, baruri, fast-food-uri și magazine de suveniruri.

Telegondola

Inaugurată la 16 iulie 2004, după o investiție de aproximativ 3,5 milioane €, telegondola este un teleferic modern care face legătura între Cazino și Hotelul Perla, pe un traseu de 2,1 km. Deplasarea se face la o înălțime de 50 m, cu o viteză de 5 metri pe secundă, întregul traseu fiind parcurs în șapte minute.

Condițiile de cazare s-au îmbunătățit în ultimii ani, pe măsură ce unele hoteluri au fost modernizate. În total stațiunea poate caza 20.000 de turiști simultan în peste 60 de hoteluri de până la 5 stele. Plaja este ideală începând cu mijlocul lui mai și terminând cu septembrie târziu, când temperaturile medii depășesc 25 de grade Celsius. Apa este caldă până spre sfârșitul toamnei.

[MultipleMarkerMap id=StatiuneaMamaia’ z=’16’ lat=’44.246389′ lon=’ 28.622778′ marker=’44.246389, 28.622778,Statiunea Mamaia,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu