Statiunea Balneoclimaterica Sacelu

 

Statiunea Balneoclimaterica Sacelu este situata la o altitudine de 340 m, in zona Subcarpatilor Meridionali, la 32 km de Targu Jiu si 18 km de Targu Carbunesti, judetul Gorj, Oltenia.

Cel mai usor se poate ajunge pe soseaua europeana E70 (CraiovaTargu JiuPetrosaniDeva) pana in Targu Jiu, de unde se intra pe drumul judetean spre localitatile Crasna si Sacelu; dinspre Sibiu si Pitesti se vine prin Ramnicu Valcea, de unde se intra pe drumul judetean DN67, iar dupa localitatea Bengesti se face dreapta spre Sacelu si mai departe spre Crasna.

Baile „Sacellum” sunt cunoscute din epoca romana, dar localitatea este atestata pentru prima data intr-un document din vremea lui Tepes Voda, in anul 1480. In 1866, Ministerul de Interne declara statiunea balneara, iar primele stabilimente balneare au fost construite in anul 1888.

Cele mai vechi urme ale locuirii umane dateaza din epocile neolitica si bronzului, constand din topoare si ceramica din piatra, fragmente de rasnite; din epoca geto-dacica s-a descoperit un tezaur monetar, dar cele mai numeroase marturii apartin epocii romane.

Baile dispun de numeroase izvoare minerale sulfuroase, clorurate, iodurate, bromurate, sodice, hipotone si hipertone, cu mare efect terapeutic in cura externa, indicate in tratarea afectiunilor reumatismale, a celor posttraumatice, neurologice, in afectiuni ginecologice, ale tubului digestiv, hepatobiliare si ale cailor urinare, ale sistemului nervos central si periferic.

Izvoarele situate nu departe de bazine sunt indicate pentru afectiuni ale ficatului si ochilor. Izvorul Caciulata trateaza afectiuni ale stomacului, pancreasului, colonului etc. .

 

La acestea se adauga namolul sapropelic, ce mareste puterea terapeutica a acestor ape, cat si apele minerale cu o concentratie mai scazuta de saruri, folosite in cura interna.

Statiunea dispune de o baza de tratament cu capacitatea 380 de locuri, avand instalatii pentru bai in cada cu apa minerala, impachetari cu namol, impachetari cu parafina, electroterapie, bai galvanice, dus subapvat, dus scotian, aerosoli, masaj, sali de gimnastica medicala. La toate acestea se adauga instalatiile pentru ungeri cu namol, bai in aer liber in cele patru bazine cu apa minerala rece si strandul pentru aerohelioterapie.

Zona are grad de poluare aproape de minim.

Climatul submontan si colinar placut, cu regim astenic ofera posibilitatea practicarii turismului balnear, curativ-recreativ, dar si climateric, pe tot timpul anului.

Interes turistic: biserica de lemn Sacelu, asezarile romane Haiesti si Sacelu, casa Moanga-Plesoianu, arealele naturale protejate: Izvoarele minerale Sacelu, Piatra Buha, Piatra Biserica Dracilor, Muzeul etnografic si istoric, amenajat intr-o casa din secolul XVIII.

[MultipleMarkerMap id=StatiuneaBalneoclimatericaSacelu’ z=’11’ lat=’45.849444′ lon=’23.543889′ marker=’45.849444,23.543889,Statiunea Balneoclimaterica Sacelu,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu