Staţiunea Băile Herculane
Staţiunea Băile Herculane este situată în judeţul Caraş-Severin, pe Valea Cernei, fiind cuprinsă între două masive muntoase, Munţii Cernei şi Munţii Mehedinţi. Altitudinea staţiunii este de 168 m deasupra nivelului mării.
Staţiunea este accesibilă pentru toate mijloacele de transport, fiind situată pe una din principalele artere de circulaţie rutieră şi feroviară ale României. Se poate ajunge la Băile Herculane pe drumul european E70 (DN6), din direcţiile Bucureşti sau Timişoara, precum şi pe DN67, din direcţia Târgu-Jiu – Baia de Aramă.
Băile Herculane sunt una din puţinele staţiuni balneare construite de romani care îşi mai păstrează şi azi funcţia de altădată. Romanii au fost cei care au pus bazele staţiunii, pe la jumătatea celui de-al II-lea secol d. Hr. Numeroase izvoare scrise şi descoperiri arheologice (temple, statui, monede, vase, statuete, apeducte, obiecte de podoabă şi ornament vestimentar, un număr foarte mare de inscripţii) stau mărturie a vieţii efervescente din staţiunea de odinioară.
Staţiunea este vizitată de-a lungul timpului de mari personalităţi, între care: împăratul Iosif al II-lea, împăratul Francisc I şi împărăteasa Charlotte, împăratul Franz Josef şi împărăteasa Elisabeta. În 1852, împăratul Austriei considera Băile Herculane ca fiind ceea mai frumoasă staţiune de pe continent, iar împărăteasa Elisabeta descrie în jurnalul său Băile Herculane ca o locaţie distinsă şi încântătoare.
În anul 1948 staţiunea este naţionalizată. După 1968 se vor construi la Băile Herculane hoteluri noi, complexe sanatoriale şi baze de tratament moderne, construcţiile urmând a prescrie noua linie de dezvoltare urbanistică a staţiunii. După 1989 se vor construi alte hoteluri şi pensiuni, urmărind, prin facilităţile oferite şi prin standardele ridicate ale serviciilor, satisfacerea exigenţelor unor turişti din ce în ce mai interesaţi de agrement, odihnă sau tratament în staţiune. În împrejurimile staţiunii Băile Herculane, înşirate de-a lungul Cernei pe o lungime de aproape 4 km, sunt cunoscute 16 izvoare cu apă termominerală, clasificate în funcţie de caracteristicile fizice, compoziţia chimică şi calităţile curative în 5 grupe. |
Băile Herculane oferă ape termominerale clorurosodice, bicarbonatate, bromurate, iodate şi sulfuroase cu diverse grade de mineralizare. Apa unora dintre izvoare conţine hidrogen sulfurat în concentraţie de până la 60 mg/l. Izvoarele de la Băile Herculane au o radioactivitate ridicată, fiind comparabile prin valoare cu cele de la Vichy şi Mont Dore.
În împrejurimi pot fi vizitate mai multe puncte de atracţie turistică. Pot fi organizate excursii în munţii ce înconjoară staţiunea, pe Valea Cernei şi în perimetrul Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei. Pot fi vizitate oraşele Drobeta-Turnu Severin (podul lui Traian, Muzeul Porţilor de Fier), Orşova şi hidrocentrala de la Porţile de Fier sau se poate opta pentru o excursie cu vaporul pe Dunăre (Cazane, Tabula Traiana). Oraşul Târgu-Jiu oferă turiştilor ocazia de a vizita complexul muzeal Constantin Brâncuşi. Alte excursii se pot organiza la Mănăstirea Tismana sau la complexul carstic de la Ponoare etc.
[MultipleMarkerMap id=StaţiuneaBăileHerculane’ z=’14’ lat=’44.8809067′ lon=’22.415′ marker=’44.8809067,22.415,Staţiunea Băile Herculane,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
2 Comentarii
[…] drumul european E70 (DN6), de unde, în dreptul localităţii Iablaniţa (aproximativ 15 km nord de Băile Herculane pe E70) se coteşte spre vest, pe DN57B (Iablaniţa – Anina – Oraviţa, ocoleşte pe la nord […]
[…] întâlnim în perimetrul Parcului Naţional Domogled – Valea Cernei şi în împrejurimile staţiunii Băile Herculane: creste înguste şi golaşe, versanţi fragmentaţi, abrupturi calcaroase, chei, lapiezuri, […]