Poiana Marului – Caras-Severin

 

Staţiunea POIANA MĂRULUI se află la numai 25 de Km distanţă de oraşul Oţelul Roşu, judetul Caras-Severin, regiunile Banat si Transilvania, într-un peisaj pitoresc dominat de păduri de conifere şi foioase, răspândite între Muntele Mic, Nedela şi Vârful Pietrii, iar în depărtare pot fi zărite crestele munţilor Retezat şi Ţarcu.

Subzona Poiana Mărului este plasată la o altitudine de 500 de metri. In staţiunea POIANA MĂRULUI putându-se ajunge pe DN68, CaransebeşHaţeg, cu deviere pe lânga comuna Zăvoi.

Zona Poienii Mărului a fost locuită încă din antichitate, vestigiile arheologice (de exemplu, altarul păgân ce se găseşte la altitudinea de 1.200 m pe versantul nordic al Muntelui Mic) evidenţiind o intensă activitate religioasă a populaţiei dace din regiune, activitate concentrată în jurul Muntelui Gugu (2.219 m, în Masivul Ţarcu-Godeanu).

Până în ziua de azi se transmit legende legate de comoara regelui dac Scorilo, ascunsă într-o peşteră secretă din împrejurimile Poienii. Astfel, conform legendei, în stânca lui Scorilo, formaţiune cu un perete abrupt, s-ar găsi o peşteră în care este ascunsă comoara. Locaţia exactă a peşterii ar fi indicată de prima rază de soare care trece peste creasta numită Buza Nedeii şi cade pe mijlocul peretelui de stâncă în zorii zilei solstiţiului de vară.

Dezvoltarea zonei turistice începe după 1936, când Poiana Mărului şi Muntele Mic sunt declarate staţiuni turistice. În perioada respectivă se construiesc la Poiana Mărului primele facilităţi de cazare, iar ulterior staţiunea se dezvoltă rapid, atât din punct de vedere al capacităţii de cazare, cât şi din cel al facilităţilor disponibile şi al asigurării transportului până în staţiune, astfel încât în anii ’40 ajunge să fie recunoscută ca „Perla Banatului”.

 

În anul 1977, a fost dat în folosinţă un hotel dotat cu 400 de locuri, a fost pusa în funcţiune o păstrăvărie şi date în exploatare cîteva zone devânătoare, marcându-se astfel începuturile turismului organizat în această parte a ţării.Staţiunea este dominată de lacul de acumulare creat de barajul Măruînalt de 125 m.

Turiştii ce aleg Poiana Mărului ca destinaţie de vacanţă au la dispoziţie multiple posibilităţi de petrecere a timpului liber şi agrement.

Amatorii de drumeţii au la dispoziţie mai multe trasee montane ce pornesc din Poiana Mărului:

spre lacul de acumulare de la Gura Apei (hidrocentrala Râu de Mori) prin Şaua Iepii (1.727 m), între Masivul Bloju şi Baicu; spre vârfurile Cuntu şi Ţarcu, pe Valea Şucului; spre Muntele Mic, pe valea pârâului Scorila; spre Vârful Nedeii.

Pe apele repezi de munte poate fi practicat rafting-ul şi canioning-ul, iar lacul Măru este o locaţie potrivită pentru plajă, înot şi sporturi acvatice sau plimbări cu barca.

Amatorii de offroad şi enduro au la rândul lor la dispoziţie o serie de trasee pe care le pot parcurge în munţii ce înconjoară staţiunea. De altfel, întreaga zonă a devenit în ultimii ani un punct de atracţie pentru împătimiţii sporturilor cu motor, desfăşurându-se aici evenimente importante în domeniu.

Împrejurimile Poienii Mărului sunt des vizitate şi de pescarii şi vânătorii amatori iar în timpul iernii există şi posibilitatea practicării unor sporturi de sezon pe pârtiile naturale de pe versanţii ce înconjoară staţiunea.

Mai puteţi găsi la Poiana Mărului terenuri de sport cu gazon sau betonate, care oferă toate condiţiile pentru organizarea unor partide de minifotbal, tenis, baschet, volei, badminton, pensiunile din staţiune fiind frecvent alese ca destinaţii pentru cantonamentele echipelor sportive.

[MultipleMarkerMap id=PoianaMarului’ z=’12’ lat=’45.4′ lon=’22.55′ marker=’45.4,22.55,Poiana Marului,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
 
 
 
 

1 Comentarii

 
  1. […] mănăstirea este reînființată în anul 1766 din inițiativa cuviosului stareț Vasile de la Poiana Mărului, care a trimis aici 12 călugări. De atunci și până astăzi, viața monahală nu a mai încetat […]

 

Lasati un comentariu