Pietrosul Rodnei – Maramures

 

Cu o inaltime de 2303 m, Pietrosul Rodnei este cel mai înalt vârf din întregul lanț al Carpaților Orientali, fiind împărțit între județele Maramureș și Bistrița Năsăud, Transilvania, Romania. Datorita diversitatii si unicitatii florei si faunei a fost declarat Rezervatie Naturala inca din anul 1932 iar in 1979 a primit statutul de Rezervatie a Biosferei sub egida UNESCO.

Pietrosul Rodnei reprezinta un cadru fotografic fascinant, atat pe timpul verii dar si iarna, iar celor care ajung pana pe varf li se dezvaluie o panorama magnifica asupra crestei si varfurilor Muntilor Rodnei, asupra Vaii Viseului, asupra localitatilor Borsa si Moisei si asupra Muntilor Maramuresului. Alaturi de Vf. Pietrosul, aici mai exista cateva varfuri care depasesc 2000 m: Buhaescu Mare (2268 m), Buhaescu Mic (2221m), Umarul Pietrei Albe (2203 m) sau Rebra (2119 m).

Daca initial in 1932 zona protejata reprezenta doar 183 ha, in prezent ea se intinde pe 3300 ha, de la 750 m altitudine pana la 2303 m altitudine si cuprinde cel mai impresionant relief glaciar din Muntii Rodnei.

 

In cadrul rezervatiei se pot admira circuri glaciare (Buhaescu, Zanoaga Iezerului, Zanoaga Mare, Zanoaga Mica) si lacuri glaciare (Iezerul Pietrosului, Buhaescu I, II, III si IV) cu dimensiuni intre 3500 m² si 700 m² si adancimi intre 0.30 m si 5.20 m.

Drumetii care se aventureaza pe Pietrosul Rodnei vor descoperi aici un numar mare de plante ocrotite de lege, endemice sau unice in Romania: Opaitul Rodnei (Polischemone nivalis),  Opaitul Rodneii (Lychnis nivalis), floarea de colti (Leontopodium alpinum), bulbuci de munte (Trollius europaeus), ghintura galbena (Gentiana lutea) sau zambrul (Pinus cembra). In luna iunie, peisajul devine si mai spectaculos o data cu inflorirea smardarului (Rhododendron kotschyi).

Cei mai norocosi dintre vizitatori vor putea zari marmota, capra neagra sau acvila de munte, fauna de aici fiind completata si de urs, lup, ras, cocos de munte, mistret sau cerb.

Accesul pe Pietrosul Rodnei se poate face pe numeroase trasee insa cele mai uzitate sunt cele din Moisei, orasul Borsa sau Complexul Turistic Borsa.

[MultipleMarkerMap id=PietrosulRodnei-Maramures’ z=’14’ lat=’47.6′ lon=’ 24.63′ marker=’47.6,  24.63,Pietrosul Rodnei – Maramures,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
 
 
 
 

1 Comentarii

 
  1. […] Lala Mare este un lac glaciar. Este localizat în munții Rodnei, judetul Maramures, Transilvania, Romania, sub vârful Ineu, la o altitudine de 1815 m. Este cel […]

 

Lasati un comentariu