Piatra Neamt

 

Piatra Neamț este un municipiu situat pe valea Bistriței în nord-estul României, Moldova. Este reședința județului Neamț fiind al doilea centru industrial dupa municipiul Roman. Orașul a fost declarat reședința Regiunii de dezvoltare nord-est.

Cele mai vechi urme de locuire umană de pe teritoriul actual al județului Neamț datează din paleoliticul superior (cca. 100.000 ani î.e.n.), ele fiind evidențiate îndeosebi pe Valea Bistriței, unde s-au descoperit numeroase situri arheologice.

Evoluția așezărilor rurale a dus la formarea, începând cu a doua jumătate a sec. XIV, a primelor centre cu nuanță urbană: Piatra lui Crăciun, Roman și Neamț. Cu timpul, târgul Piatra capătă o mai mare importanță, aceasta și datorită constituirii aici a unei Curți Domnești, iar Roman-ul devine unul dintre cele mai însemnate centre, făcând parte din sistemul defensiv al Moldovei, aici fiind întemeiată în 1408 și o episcopie.

Continua creștere a producției de mărfuri și a celei agricole, dar și intensificarea schimburilor comerciale, face ca dezvoltarea economică a ținutului să fie din ce în ce mai vizibilă. Astfel, spre sfârșitul sec. XVIII sunt atestate o serie de centre de schimburi, iar odată cu începutul sec. XIX încep să apară și primele fabrici.

 

Participarea României, începând cu 1916, la primul război mondial a făcut însă ca situația generală a județului să aibă mult de suferit. Anii de după război și schimbarea regimului politic în 1947, au determinat o nouă etapă în evoluția istorică a județului Neamț, în care se pot distinge, totuși, și transformări pozitive, care și-au pus amprenta asupra zonei și locuitorilor săi.

După construirea lacului de acumulare de la Bicaz și punerea în funcțiune a întregului sistem hidroenergetic, rolul economic și aspectul Bistriței s-au schimbat.

Orasul se bucura de toate avantajele unei naturi unice, o clima temperat continentala, cu veri scurte, racoroase si placute, toamne lungi, ierni blande, fara geruri mari si zapada din abundenta. Este un „mic paradis” asemeni unei statiuni de vacanta. Beneficiind de un asemenea cadru natural, cu legaturi usoare spre toate punctele cardinale, teritoriul de astazi al municipiului Piatra Neamt a constituit o permanenta vatra de locuire. In Piatra Neamt, apele curgatoare cele mai importante sunt Bistrita si Cuiejdi. Printre paraiasele cu debite variabile mai pot fi amintite: Doamna, Sarata, Borzoghean. Lacurile de pe raza municipiului Piatra Neamt sunt acumularea Lacul Batca Doamnei (255 ha si un volum de cca. 10 mil. mc, format de barajul cu acelasi nume) si lacul Reconstructia (10 ha si un volum de cca. 250 mii mc, din care se desprinde canalul hidrotehnic al Bistritei). Ambele sunt lacuri de acumulare pe raul Bistrita.

Obiective turistice locale

Muzee: Muzeul de Istorie, Muzeul Cucuteni, Muzeul de artă, Muzeul de etnografie, Muzeul de Științe naturale; Cetatea dacică de la Bâtca Doamnei;Curtea domnească, Biserica Sf. Ioan și Turnul Clopotnița; Biserici: Biserica Precista,Biserica Sfinții Petru și Pavel, Arhitectură ecleziastică veche din lemn, Biserica schitului Draga s.a.; Arealele protejate Cozla, Pietricica, Cernegura, Agârcia și Dealul Vulpii-Botoaia; Colinele Cozla, Cernegura, Cârloman și Pietricica; Obiective turistice de vecinătate: Valea Tarcăului, Masivul Ceahlău, Cheile Bicazului, Parcul natural Vânători Neamț, Stațiunea Bălțătești, Valea Pârâului Iapa și Stațiunea Negulești, Valea Pârâului Nechit, Stânca Șerbești, Dealul Brădițel Stațiunea Negulești, Valea Pârâului Nechit, Stânca Șerbești, Dealul Brădițel s.a. .

[MultipleMarkerMap id=PiatraNeamt’ z=’14’ lat=’46.9275′ lon=’26.370833′ marker=’46.9275,26.370833,Piatra Neamt,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu