Peștera Topolnița – Mehedinti

 

Pestera Topolnitei, situata in apropierea schitului cu acelasi nume, se afla in partea centrala a Podisului Mehedinti, judetul Mehedinti, Oltenia, intre localitatile Marga si Ciresu, la 30 de kilometri de Turnu . Apele Topolnitei adunate in subteran au strapuns muntele si au format galerii gigantice, extrem de spectaculoase.

Peștera Topolnița este unicat în țară din punct de vedere al formațiunilor carstice, este un loc foarte căutat de specialiștii din întreaga lume, prin lungimea ei de 10.330 metri peștera fiind a doua ca mărime în România și a 17-a din lume.

Galeriile sunt dispuse pe cinci etaje, dintre care Galeria Racovita este cea mai impresionanta formatiune speologica din Carpati.

In galerii, cu sali uriase si cascade de apa, se intalnesc forme bizare de relief, de unde si denumirile: Marea lumanare, Padurea cu lumanari, Marele dom stalagnitic, Lacul de Clestar. La usa de la iesire a pesterii cresc exemplarele de , monument al naturii.

Galeriile pesterii Topolnita sunt dispuse pe mai multe etaje, la intersectia carora se afla sali uriase, unde se gasesc numeroase lacuri si formatiuni carstice spectaculoase. Este o pestera gigant, cu o retea de galerii de fosile, subfosile si active.

 

Raul Topolnita patrunde in subteran prin gura Prosacului si iese prin gaura lui Ciocardie. Galeria Emil Racovita, cea mai impresionanta formatiune speologica din Carpati, are 1.570 de metri. In Pestera Topolnita s-au descoperit urme umane inca din neolitic.

Din punct de vedere carstic, aici sunt conservate formatiuni fosiliere unice in lume. Este o pestera calda, cu temperaturi intre 8,2 si 10,8 grade Celsius.Pestera este valoroasa si datorita speleotermelor imense, cavernamentului gigantic, cursului subteran de apa, faunei subterane si coloniei de lilieci.

Aceasta pestera adaposteste numeroase lacuri, formatiuni impresionante de stalactite si stalagmite, insotite de o mare diversitate de forme si culori din calcit, abisuri nebanuite, labirinturi, torenti, sectoare subacvatice si cascade.Pestera Topolnitei este deschisa cateva ore pe an, in timpul sarbatorii care ii poarta numele. In restul anului poate fi vizitata doar cu Aprobarea Academiei Romane. Din acest motiv, la fiecare dintre intrări au fost fixate grilaje de fier, care stau tot timpul încuiate.

[MultipleMarkerMap id=PeșteraTopolnița’ z=’13’ lat=’44.6382027′ lon=’22.6998844′ marker=’44.6382027,22.6998844,Peștera Topolnița,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]

 

 

 
 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu