Pestera Ghetarul de la Focul Viu – Bihor

 

Peștera Ghețarul de la Focul Viu este una dintre peșterile aflate în Munții Bihorului, judetul Bihor, Crisana, Romania Aceasta adăposteste al treilea bloc de gheaţă fosilă ca mărime din ţară (după Gheţarul Scărişoara şi Avenul Borţig, situate de asemenea în Parcul Natural Apuseni), cu un volum de aproximativ 25.000 m3.
Ghetarul Focul Viu – este situata la o altitudine de 1165 m, pe culmea care separa spre sud Groapa de la Bârsa de bazinul Vaii Galbenei. Principalul punct de reper îl constituie stâncariile Pietrei Galbenei, fata de care intrarea în pestera se afla la numai 550 m, spre nord-vest. Pestera este formata din doua sali si se deschide la baza unui perete de calcar printr-o intrare joasa, urmata de o galerie care coboara pâna în Sala Mare. Sala Mare, care masoara 68 m în lungime si 46 m în latime, adaposteste un bloc de gheata fosila – Ghetarul Focul Viu – cu un volum de 25.000 m3, al doilea ca marime dupa cel de la Scarisoara, dar foarte probabil de aceeasi vârsta cu acesta.

Pestera Focul Viu ca marime, ocupa locul trei in randul ghetarelor subterane din tara.

 

Accesul la pestera se face printr-o galerie pe o scara de lemn. Tavanul acestei sali mari este deschis printr-o fereastra naturala uriasa prin care o mare cantitate de busteni si zapada a cazut de afara, transformandu-se intr-o imensa gramada in centrul salii.

Bustenii au fost prinsi ca intr-o capcana de gheata, capetele lor ramase libere au putrezit si au colorat astfel gheata. Prin fereastra din tavan intra suficienta lumina pentru a dezvalui spendoarea bucatilor stalagmitice de gheata care se afla in partea opusa intrarii in pestera. In jurul pranzului, razele de soare creeaza o scena de basm. Unul din capetele blocului de gheata cade in abisul din crevasa adanca dintre stanci.

O galerie aflata dincolo de stalagmite duce catre sala mica a pesterii coborand cu grija cam 4 m pe partea stanga a alunecarii de gheata. Aceasta sala nu are lumina naturala. Exista cateva concretiuni de calciu aranjate printre stalagmitele de gheata de diferite dimensiuni, depinzand de anotimp. Pestera se incheie cu o gaura verticala blocata.

Iesirea din pestera este foarte placuta, in special vara cand temperatura de afara este mult peste cea din pestera. Exista doua motive pentru care gheata se pastreaza in pestera: tavanul deschis care invita aerul rece inauntru si lipsa ventilatiei care il pastreaza rece in timpul anului.

[MultipleMarkerMap id=PesteraGhetaruldelaFoculViu’ z=’13’ lat=’46.5752373′ lon=’22.6799736′ marker=’46.5752373,22.6799736,Pestera Ghetarul de la Focul Viu,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
 
 
 
 

3 Comentarii

 
  1. […] Ursilor – o mare parte din aceasta a fost declarata rezervatie stiintifica, Ghetarul Vartop, Pestera Focul Viu, Pestera Huda lui Papara – este deosebit de spectaculoasa datorita formatiunilor intalnite aici, […]

  2. […] bogata in formatiuni carstice cum sunt pesteri (una dintre cele mai interesante fiind cea numita Ghetarul Focul Viu), chei, doline […]

  3. […] Galbenei, Pestera Gardului, Avenul Bortig, Cetatile Ponorului, Ghetarul de la Barsa sau Pestera Focul Viu. var infowindow = null; var latlng = new google.maps.LatLng(46.525556, 22.651667); var myOptions […]

 

Lasati un comentariu