Parcul Natural Lunca Mureşului

 

Parcul Natural Lunca Mureşului este situat în vestul României, în judeţul Arad şi Timiş, regiunile Crisana si Banat, întinzându-se de-a lungul râului Mureş de la Arad până la ieşirea râului din România la Cenad, judeţul Timiş. Este delimitat în general de digurile situate pe ambele maluri sau de terasele înalte din zona PecicaSemlac sau FelnacSâmpetru German. Acoperă o suprafaţă de 17.166 hectare, din care în cea mai mare parte este acoperită de pădure.

Obiective turistice

În perimetrul parcului veţi descoperi diferite obiective turistice, în măsură a trezi interesul iubitorilor de natură, celor în căutarea zonelor de agrement, dar şi pasionaţilor turismului cultural.

Lângă Arad, în Pădurea Ceala, se găseşte una dintre zonele de agrement preferate ale locuitorilor din zonă. De asemenea, Administraţia Parcului pune la dispoziţia turiştilor caiace şi canoe pentru agrement, precum şi biciclete şi echipamente de protecţie pentru plimbări pe traseele special destinate acestui scop din perimetrul parcului.

 

Înaintând spre vest vom întâlni Pădurea Bezdin, ecosistem cvasi-virgin, rar în Câmpia de Vest a României, uimitor în primul rând prin vegetaţia ce aminteşte de pădurile ecuatoriale luxuriante. Pădurea adăposteşte Balta Bezdin, situată în cea mai sălbatică zonă a parcului (Rezervaţia Prundul Mare), unde, în intervalul mai-septembrie, aveţi ocazia de a admira nuferi albi şi galbeni înfloriţi pe luciul apei.

La Balta Prundul Mare, în apropierea mănăstirii Bezdin, a fost dat în folosinţă în martie 2006 observatorul ornitologic „Andras Librus” (denumit în memoria pasionatului ornitolog al oraşului Pecica).

Fiind izolat fonic şi termic iar accesul fiind liber, turiştii pot observa aici în condiţii de confort maxim, chiar în cele mai neprielnice condiţii meteorologice, animalele sălbatice în libertate (păsări specifice acestui ecosistem, dar şi animale sălbatice mari: mistreţ, căprioare).

Pe cursul Mureşului în aval de Arad, până la Pecica, se înşiră obiective istorice şi culturale ca: situl arheologic Bufniţ, situat chiar pe malul Mureşului, Mănăstirea Hodoş-Bodrog, care se găseşte la rândul ei la câteva sute de metri de râu, Mănăstirea lui Ahtum, acoperită în mare parte de apele Mureşului, situl arheologic Şanţul Mare (aşezarea dacică Ziridava), situat la un kilometru de cursul apei sau Mănăstirea Bezdin, care se găseşte, de asemenea, la un kilometru de Mureş.

[MultipleMarkerMap id=ParculNaturalLuncaMureşului’ z=’12’ lat=’ 46.127325′ lon=’20.998722′ marker=’ 46.127325,20.998722,Parcul Natural Lunca Mureşului,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu