Parc cu mori de apa – Caras-Severin

 

Cel mai mare parc cu mori de apa din Romania si din Europa, se afla in satul Eftimie Murgujudețul Caraș-SeverinBanat.

Acest parc mulinologic este atestat inca din vremea dacilor, anul 1470, cu nume pastrate inca din timpuri de mult apuse (Moara Măxinoanea, Moara Vămulea , Moara Hambaroane, Moara Popească, Moara Firizoane, Moara „Îndărătnica Nouă”, Moara „Îndărătnica Mică”, Moara Pațaoanea, Moara Trăiloanea, Moara Daciconea, Moara de la Tunel s.a.).

Localitatea este cunoscută, în primul rând, pentru numărul mare de mori de pe „Rudărica”, dar şi pentru că aici e locul unde s-a născut şi a copilărit Eftimie Murgu.

Aici, pe râul Rudărica, se mai păstrează încă 22 de mori pe apă, proprietatea oamenilor. Spectacolul cascadelor îmbinat cu zgomotul roţilor de moară este fascinant. E greu să descrii în cuvinte rusticul acestor locuri. În trecut, existau 35 de mori, însă multe au fost luate de apă la inundaţiile din 1955. Au mai rămas 22, dar oamenii au avut grijă de ele, şi au construit tot felul de canale pe care e direcţionată apa către roţile morilor.

 

Datorită acestora, ele funcţionează şi vara, când râul este scăzut. Toate morile sunt protejate de câte o stâncă masivă şi sunt funcţionale. La una, pentru a se redirecţiona apa, s-a săpat un tunel prin munte, înalt de vreo doi metri, lat de unu şi jumătate şi lung de aproape 30. Întreaga muncă s-a făcut numai cu dalta şi ciocanul. Morile sunt ale oamenilor, însă au fost introduse şi în patrimoniul naţional şi se află sub atenta supraveghere a Muzeului „Astra” din Sibiu, care a ajutat şi la restaurări.Cele două izvoare ale Rudaricii îşi au originea în Munţii Svinecea. Dupa unirea celor două izvoare, Rudarica Mare şi rudarica Mică, râul parcurge 10 km printr-o vale splendidă (Valea Rudaricii) şi intră în localitatea care până nu demult îi purta numele.

Albia râului este presarată cu un şirag de mori de apă, începand cu Moara de la Tunel şi sfârşind cu Moara din Ţarină, mori care până în 1910 însumau un numar de 51, dar potopul din acea primavară a luat 28 dintre ele, dar doi oameni au plătit şi ei cu viaţa în aceea noapte de coşmar.

Înspre Prisacina, afluent al Rudaricii, se deschide o potecă străjuită de păduri de carpen şi fag. Înainte de a intra în sat, râul străbate faimoasele sale chei, împodobite de o parte şi de alta de păduricii de liliac sălbatic pe care primavara îl face să-ţi topească simţul olfactiv. Cheile sunt dominate de stânci uriaşe şi abrupte, două dintre ele având înfaţisare omenească, iar localnicii le-au numit Adam şi Eva. În această porţiune de 2 km, valea este vestită prin morile sale de apă vie, mori ce formează cel mai mare complex mulinologic din SE Europei

[MultipleMarkerMap id=Parccumorideapa-EftimieMurgu’ z=’12’ lat=’44.9′  lon=’22.1′ marker=’44.9,22.1,Parc cu mori de apa – Eftimie Murgu,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
 
 
 
 

1 Comentarii

 
  1. madalin spune:

    peisaj extraordinar, moara firizu functionala, oameni deosebiti te imbie cu branza, iti ofera malai din cel facut de piatra de moara. Pacat de peisaje, drumul este teroare, gropi ca dupa bombardament, si sunt doar 6 km. ce pacat de aceste frumuseti

 

Lasati un comentariu