Muzeul Satului din Baia Mare

 

Muzeul satului din Baia Mare, judetul Maramures, Transilvania, Romania, este realizat ca un sat in aer liber, in care au fost construite sau aduse casele si gospodariile din subzone ale Maramuresului. Acestea prezinta un ansamblu de monumente arhitecturale taranesti, vechi deosebit de frumoase.

Eforturile susţinute, ale restauratorului Dâmb Gheorghe, conservatorului Dascălu Elena şi Petric Maria, a echipei de meşteri pentru aducerea din teren, restaurarea şi reamenajarea acestor gospodării au făcut posibil ca muzeul să fie inaugurat în 1984.

Muzeul Satului din Baia Mare prezintă patru zone etnografice din nordul României, cunoscute de-a lungul timpului ca ţări: Ţara Chioarului, Ţara Lăpuşului, Ţara Codrului şi Ţara Maramureşului.

 

Fiecare dintre acestea are un specific aparte bine subliniat de către unităţile de arhitectură pe care le prezintă. În cadrul muzeului s-a încercat şi prezentarea tipurilor de gospodării în funcţie de ocupaţia principală a locuitorilor din zona de provenienţă a gospodăriei. Astfel avem gospodării de agricultor din Tara Lăpuşului, gospodărie de viticultor din subzona Baia Mare, gospodărie de pomicultor din Tara Maramureşului etc. Nu au fost omise nici instalaţiile tehnice cum ar fi oloiniţele, pivele, vâltorile şi morile acţionate de apă. Printre monumentele de arhitectură populară achiziţionate şi aflate în muzeul din Baia Mare se numără casa din Cărpiniş datată la 1758, casa Giuleşti datată 1794, gospodăria Borşa datată la 1795, cea din Berbeşti datată 1806,

casa din Prislop de la 1811, găbănaşele din Chechiş datat la 1794 şi cel din Făureşti la 1830, casa din Bozânta Mare datată la 1847 şi multe altele care chiar dacă nu au o dată înscrisă pe grindă sunt la fel de valoroase, constituindu-se în documente ale ingeniozităţii meşterilor constructori anonimi.

[MultipleMarkerMap id=MuzeulSatuluidinBaiaMare’ z=’15’ lat=’  47.666973′ lon=’23.578308′ marker=’   47.666973,23.578308,Muzeul Satului din Baia Mare,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu