Muzeul National de Istorie al Bucovinei – Suceava

 

Muzeul National de Istorie al Bucovinei se afla in orasul Suceava, judetul Suceava, Bucovina, Romania.

Muzeul a fost înființat în anul 1900 din inițiativa unor intelectuali suceveni. Deținător, inițial, al unui patrimoniu restrâns, rezultat din săpăturile arheologice începute în anul 1895 la Cetatea de Scaun a Sucevei, muzeul și-a îmbogățit de-a lungul timpului colecțiile, și-a amplificat și diversificat în permanență activitatea. Dispune în prezent de valoroase colecții arheologice, numismatice, fonduri memoriale și documentare, cărti, reviste, manuscrise, partituri, arme, uniforme, pinacotecă. Expoziția de istorie, din strada Stefan cel Mare 33, reorganizată și deschisa în 1981, prezintă istoria Bucovinei, în contextul istoriei naționale.

Exponatele demonstrează existența unor așezări umane care dăinuiesc încă din paleolitic și până în perioada modernă. Astfel, în săli separate sunt expuse unelte, arme, obiecte de uz casnic, podoabe aparținând diferitelor epoci istorice. Camera cea mai vizitată a muzeului este Sala Tronului unde s-a încercat refacerea sălii tronului din Cetatea de Scaun a Moldovei, aflată în zona de la etaj care a fost distrusă din vechime.

 

Personajele reprezentate în această cameră sunt: Ștefan cel Mare, Maria Voichița ( a treia soție a domnitorului), Bogdan al III-lea cel Orb,fiu și urmașul său la tronul Moldovei, precum și o serie de dregători. Momentul prezentat aici este cel al împroprietăririi unor răzeși ca semn de recunoaștere pentru vitejia arătată în lupte. Hainele și podoabele purtate de personaje sunt lucrate manual, respectând straiele originale. Pentru a apropia manechinele de personajele care le reprezintă s-a folosit păr natural, iar pentru ochi proteze oculare.

Corpul acestora este realizat din fibră de sticlă. Întregul ansamblu a fost inaugurat în anul 1980, la fel ca întreaga expoziție permanentă. Deși este o reconstituire, Sala Tronului are la bază documente, descoperiri arheologice și fresce datând din epoca lui Ștefan cel Mare.

În cadrul muzeului mai există și o secție de arte în care sunt expuse lucrări ale unor artiști cunoscuți, Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonița, Corneliu Baba precum și ale unor artiști locali, Constantin Ungureanu Box. Muzeul se bucură de evenimentul găzduirii unor expozitii itinerante. Una din expozitii a fost cea în care au fost reprezentate în ceară bisericească personaje mitice, religioase și personaje din filme, aduse de la Sankt Petersburg. Figuri precum Moise, Buddha, personajele din trilogiile „Stăpânul inelelor” și „Harry Potter” au încântat privirile vizitatorilor. Piesa de rezistență a expoziției a fost reprezentarea în mărime naturală a tabloului Cina cea de Taină. Pictura originală împodobește unul din pereții Bisericii Santa Maria delle Grazie din Milano.

[MultipleMarkerMap id=MuzeulNationaldeIstoriealBucovinei – Suceava’ z=’15’ lat=’47.641711′ lon=’26.257643′ marker=’47.641711,26.257643,Muzeul National de Istorie al Bucovinei – Suceava,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu