Muzeul de Istorie – Suceava

 

Muzeul de Istorie din Suceava, judetul Suceava, Bucovina, Romania, prezinta istoria partii de nord a Moldovei din cele mai vechi timpuri si pana la cel de-al doilea razboi mondial. Se remarca colectiile de arheologie medievala, cu descoperiri la Suceava, Sipot, Botosana, Udesti\ (secolele VI-VII d. Hr.), Poiana-Zvorastea (sec VIII-X), Vornicenii Mari (XIV-XV), Cetatea de Scaun, Curtea Domneasca, Biserica Mirauti, orasul Medieval Suceava (sec. XIV-XVII), Siret (sec. XIV-XVII), bisericile Sf. Nicolae Radauti (sec. XIV) si Proboda (sec. XIV-XVII).

Muzeul de Istorie Suceava adaposteste si cunoscuta Sala a Tronului, reconstituirea unui moment de la Curtea din Suceava in vremea lui Stefan Cel Mare.

Sectia de arta expune periodic in salile Muzeului de Istorie Suceava valori de patrimoniu din bogata colectie aflata in depozite.

In sediul central al Muzeului de Istorie Suceava este amenajata o Sala Tezaur cu obiectele cele mai pretioase descoperite in decursul timpului in zona (monede, bijuterii, accensorii vestimentare, arme si medalii).

 

Complexul Muzeal Bucovina Suceava a inaugurat la data de 28 Noiembrie 2002 Sala Tezaur, expozitie cu un caracter permanent in cadrul Muzeului de Istorie, unde se afla amenajata de peste 20 de ani si renumita Sala a Tronului.

Un spatiu arhitectural amenajat adecvat, invita la o sobra si cumpatata intalnire cu trecutul, recompus in repere semnificative de civilizatie, unde ne putem regasi identitatea culturala, dar si legaturile, influentele sau modelele apartinand unor popoare cu care locuitorii spatiului istoric romanesc au construit munti de spiritualitate ale istoriei universale.

Cele mai valoroase piese din cadrul colectiilor proprii, rod mai ales al descoperirilor arheologice circumscrise zonei Sucevei, completate cu raritati provenite din achizitii realizate in indelungata existenta a muzeului, sunt prezentate intr-o sinteza care acopera peste doua milenii de civilizatie. Piese podoaba, monede si tezaure monetare, inventare funerare din renumite necropole medievale, insumand peste 500 de piese, sunt marturii in aur, argint si pietre pretioase asupra unui trecut in care cu o fascinatie nedisimulata oamenii regasesc puterea de a continua sa faureasca in mod cotidian istoria.

[MultipleMarkerMap id=MuzeuldeIstorie-Suceava’ z=’15’ lat=’47.641449′ lon=’26.257466′ marker=’47.641449,26.257466,Muzeul de Istorie – Suceava,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu