Muzeul de istorie si etnografie – Targu Neamt
In anul 1940 a avut loc prima expozitie muzeala a Muzeului de Istorie din Targu Neamt, judetul Neamt, Moldova, Romania, cu obiecte descoperite de catre profesorii Ilie Minea si Dumitru Constantinescu ca urmare a cercetarilor arheologice desfasurate la Cetatea Neamtului. Muzeul ca institutie a luat fiinta in anul 1957 cu ocazia aniversarii a 500 ani de cand Stefan cel Mare a urcat pe tronul Moldovei. De-a lungul timpului muzeul de istorie si etnografie din Targu Neamt a functionat in mai multe locatii, dar din anul 1978 a fost mutat in cladirea in care functioneaza si astazi.
Cladirea muzeului este monument de arhitectura si a fost construita intre anii 1852-1853. Functionand initial ca Scoala Domneasca, putem aminti ca, in aceasta cladire au invatat Ion Creanga si Vasile Conta. Expozitia permanenta a muzeului cuprinde obiecte descoperite in urma sapaturilor arheologice desfasurate intre anii 1939 – 1963.
Forma actuala a expozitiei de la muzeul de istorie si etnografie din Targu Neamt a fost stabilita intre anii 1986-1987 cand expozitia de baza a muzeului a fost reorganizata complet. Aceasta prezinta o sinteza a bogatiei istoriei medievale a orasului Targu Neamt dar si a mestesugurilor traditionale din Depresiunea Neamt, pornind de la tors si tesut pana la prelucrarea produselor agricole, a lemnului, metalelor si a ceramicii. Expozitia mai cuprinde intr-un pavilion special amenajat din curtea muzeului o serie de instalatii taranesti de prelucrare a fructelor si semintelor, lemnului, lanii, etc.
0 Comentarii