Marea Moschee din Constanța

 

Marea Moschee din Constanța, cunoscută și drept Moscheea Carol, este un lăcaș de cult musulman din Constanța, judetul Constanta, Dobrogea, Romania, monument de arhitectură, construit între anii 1910 și 1912. Se găsește pe Str. Arhiepiscopiei nr. 5 (Piața Ovidiu).

Construcția a fost începută în anul 1910, din inițiativa regelui Carol I, în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din orașul Constanța. Lucrările s-au încheiat în 1912. Inaugurarea a avut loc în prezența regelui. Inițial s-a numit Moscheea Carol I, ulterior a fost redenumită Moscheea Mahmud al II-lea.

Totuși, în prezent, credincioșii musulmani o numesc „Kral camisi” sau „Geamia Regelui”.

Construcția a fost realizată după planurile ing. Gogu Constantinescu, sub îndrumarea arhitectului Victor Ștefănescu, luând ca model Moscheea Konya din Anatolia, Turcia.

 

Construcția a fost realizată din beton armat, în stil egipteano-bizantin, cu unele motive arhitecturale românești. Este prima clădire de beton armat construită în România.

Moscheea se ridică pe locul fostei Geamii Mahmudia din 1822.

Minaretul, construit în stil maur, are înălțimea de 47 metri, iar scara interioară numără 140 de trepte până la locașul muezinului, de unde se anunța ora de rugăciune în trecut.

Moscheea are o frumoasă pictură murală interioară. În interior adăpostește un faimos covor oriental, primit ca donație din partea Turciei. Acesta provine din insula Ada Kaleh și are o vechime de peste 200 de ani. Covorul impresionează prin mărimea sa ( 9m x 16 m, în total 144 m²) și prin greutatea sa de peste 490 kg. Acest masiv covor, lucrat de mână în renumitul centru de artizanat Hereke, din Turcia, a fost proprietatea sultanului Abdul Hamid.

[MultipleMarkerMap id=MareaMoscheedinConstanța’ z=’16’ lat=’44.173321′ lon=’28.65972′ marker=’44.173321,28.65972,Marea Moschee din Constanța,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu