Manastirea Peri – Maramures

 

Manastirea Peri, situata in apropierea localitatii Sapanta, judetul Maramures, a fost infiintata pe vremea voievozilor Dragosesti pe locul unei vechi sihastrii ce purta hramul Sfantul Arghanghel Mihail.

Voievodul Balcu si apoi si Drag (nepoti ai lui Dragos Voda) au daruit acestei manastiri terenuri si bunuri astfel incat in 1391 este ridicata o biserica din piatra. Aceasta este ridicata la rangul de Stavropighie Patriarhala cu jurisdictie peste bisericile din opt tinuturi si timp de 312 ani aici si-a avut sediul Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului. In aceasta perioada Sapanta-Peri a servit ca resedinta multor episcopi printre care si Iosif Stoica, canonizat ulterior de catre Sfantul Sinod in 1992 cu numele de Sfantul Iosif Marturisitorul din Maramures praznuit la 24 aprilie.

La Sapanta-Peri a existat de asemenea una din scolile de caligrafie insemnate din Romania.

 

Aici au fost traduse si copiate in romana pentru prima data Psaltirea, Evanghelia, Legenda duminicii, Codicele Voronetean si Faptele Apostolilor.

Distrusa in 1703, Manastirea Peri a fost reconstruita la sfarsitul secolului XX, inceputul secolului XXI in Parcul Dendrologic Livada, nu departe de locatia originala.

Aici a fost construita cea mai inalta biserica de lemn din lume, biserica ce poarta hramul Sfantul Arhanghel Mihail, inalta de 78 de metri (mai inalta decat Statuia Libertatii din New York). Constructia a fost realizata dupa planurile arhitectului Dorel Cordos de catre mesterul Ioan Stiopei zis Buga din Barsana.

Biserica a fost sfintita la 31 august 2003, cu toate ca lucrarile de constructie nu sunt inca nici acum finalizate in intregime. De asemenea intre 2003-2004 a fost construit si altarul de vara de catre mesterul Ioan Stiopei.

Manastirea Peri nu trebuie sa lipseasca din itinerariul nici unui turist sau pelerin ce vine in tinuturile Maramuresului.

[MultipleMarkerMap id=ManastireaPeri’ z=’15’ lat=’ 47.982778′ lon=’23.700556′ marker=’ 47.982778,23.700556,Manastirea Peri,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]

 

 
 
 
 

1 Comentarii

 
  1. Sapanta spune:

    […] Asezarea este dominata de Piatra Sapantei, un o formatiune vulcanica impresionanta de raul Sapanta, care izvorase de sub varful Rotundu (1500m altitudine), printre stancile nordice ale Muntilor Ignisului si se varsa in Tisa la 228m altitusine. Cursul raului este de circa 20 km, destul de abrupt si traverseaza o zona impadurita. Albia raului este plina de bolovani mari. Cascada, frumusetea peisajului, accesibilitatea traseului (drum forestier modernizat), cat si posibilitatea de a practica pescuitul sportiv (pastrav, lipan, etc.) permit practicarea multor forme de turism. Cateva repere turistice sunt: Piatra Sapantei (941 m),Vf. Rotunzilor (1240m), cascada, izvoarele cu ape minerale, pastravaria, parcul dendrologic (ce inconjoara Manastirea Sapanta-Peri). […]

 

Lasati un comentariu