Mănăstirea Cetatuia – Iasi

 

Manastirea Cetatuia se afla in municipiul Iasi, judetul Iasi, Moldova, Romania.

Construirea Manastirii Cetatuia a inceput in anul 1668 in timpul domniei lui Gheorghe Duca pe un deal din partea de sud a Iasiului in incercarea de a sta in calea eventualelor invazii ce puteau ameninta Moldova. Importanta acestei Manastiri pentru apararea zonei este data si de ritmul alert in care a fost construita , in primavara anului urmator zidurile manastirii fiind aproape terminate, iar din scrisorile vremii se pare ca se cauta deja achizitionarea de material pentru acoperis de catre imputernicitii domnitorului, in acelasi timp facandu-se si comanda de clopote la Brasov si Danzig. Aceste clopote urmau sa fie amplasate pe masivul turn clopotnita de la intrarea in manastire. Cel care a condus lucrarile de construire este talentatul sculptor si pictor Gligorie Cornescu.

Dupa cum reiese din alte documente ale vremii la 10 iunie 1670 se pare ca se finalizase deja constructia zidurilor incintei, a bastioanelor si a turnului clopotnita. Insa pentru sfintirea bisericii s-au mai asteptat doi ani pentru a se termina pictarea biserici si inzestrarea ei cu obiecte de cult.

In cladirile complexului manasteresc a fost instalata o tiparnita adusa de la Venetia unde au lucrat calugari romani cunoscatori ai limbii grecesti in frunte cu ieromonahul Mitrofan, care a ajuns mai apoi episcop de Husi. Aceasta tiparnita a inceput sa functioneze din anul 1682, insa din pacate nu a functionat prea mult ultima lucrare fiind din anul 1698. Tiparnita  se pare ca era singura din tot Orientul la vremea respectiva.

In timpul razboiului turco-austriac , izbucnit in anul 1716, armatele austriece ale imparatului Carol al VI lea de Habsburg au trecut in tarile romane si s-au instalat in manastirile fortificate din Moldova.

 

In ziua de 10 ianuarie 1717 capitanul belgian Francois Ernau a intrat in Iasi cu o oaste de 100 de soldati austrieci si 700 de moldoveni care se aliasera trupelor austriece sub conducerea sulgerului Gheorghies Velicio din Campulung. Auzind de apropierea austriecilor, domnitorul Mihai Racovita, impreuna cu oastea sa, s-a retras in Manastirea Cetatuia. Pe la orele 3 ale serii trupele austriece se aflau in jurul Manastirii unde inauntru slujitorii trageau clopotele pentru a-i chema pe tatari in ajutor. Convinsi de marele vistiernic si de trimisul turc, pe la orele 5 seara au sosit din toate partile calaretii tatari iar din targ li s-au alaturat 500 de ostasi moldoveni precum si negustorii si slujitorii domnesti.

Atacati de tatari, austriecii au renuntat sa mai asedieze Cetatuia si au coborat podul de peste helesteul aflat intre Manastirea Cetatuia si Frumoasa. in spatele austriecilor au aparut ostasii aflati la Cetatuie iar din fata i-au atacat tatarii. Lupta a durat cam trei ore , tatarii lovind naprasnic, iar catanele austriece au fost nevoite sa se retraga in padurile Hlincei, fiind urmariti de tatari si de moldoveni.

Capitanul Ferentz a murit fiind decapitat de Ali Agca iar cei 30 de moldoveni facuti prizonieri au fost spinzurati. Trupurile celor ucisi (in numar de vreo 500-600) printre care se afla si cel al capitanului Ferentz au fost stranse linga fintina Parasca unde au fost ingropate.  In total sub colina pe care se afla azi crucea lui Ferentz au fost ingropati circa 600 de soldati austricei si moldoveni.

Cu timpul Manastirea Cetatuia a inceput sa se ruineze efect al cutremurelor si al incendiilor, fiind necesare lucrari de restaurare care s-au efectuat in perioada 1827-1837. De asemenea au fost lucrari de restaurare si in anii 1940-1941 insa cele mai importante au fost cele de restaurare si consolidare efectuate intre anii 1964-1971.

Din punct de vedere arhitectural, Manastirea Cetatuia  este o constructie din zid. Altarul este luminat de trei ferestre, catapeteasma acestuia inaltandu-se pana la bolta. Fatada biserici este impartita in doua de un brau de piatra format din trei suluri rasucite din loc in loc si fixat pe o banda de piatra alba decorata cu rozete si frunze de stejar cioplite in relief. Pictura bisericii care reprezinta o adevarata arta a fost realizata de fratii Mihai si Gheorghe Dima care erau pictori aromani originari din Turcia.

Fosta casa domneasca aflata in partea nordica a manastirii a fost transformata in muzeu, staretia si sala gotica in care se gasea renumita tipografie de limba greceasca se mai gasesc si astazi.

Domnitorul Gheorghe Duca ctitorul acestei biserici isi gaseste odihna vesnica in interiorul bisericii.

[MultipleMarkerMap id=MănăstireaCetatuia-Iasi’ z=’14’ lat=’ 47.131505′ lon=’27.584437′ marker=’ 47.131505,27.584437,Mănăstirea Cetatuia – Iasi,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu