Mănăstirea Balaciu – Ialomita

 

Mănăstirea Balaciu este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Balaciu, județul Ialomița, Muntenia.

Biserica a fost construita din caramida, intre anii 1822-1825, de catre Neacsu Pitisteanu – al carui portret s-a pastrat mult timp in pictura interioara – in timpul domniei lui Grigorie Ghica Voda.

Din anul 1825 si pana la primul razboi mondial, biserica a servit credinciosilor din satul Pitisteanu. Ulterior, din cauza inundatiilor provocate de apele raului Ialomita, satul a fost dislocat, iar biserica ramasa in camp era amenintata sa se darame. Prin hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta din 29 mai 1929, biserica a fost transformata in manastire de calugari. O perioada a cunoscut o puternica dezvoltare, urmand ca, dupa cel de-al doilea razboi mondial, functionalitatea acestui asezamant sa se reduca treptat, astfel ca, in 1961, in Vinerea Patimilor, regimul comunist inchide aceasta manastire, cladirile anexe au fost demolate, iar vietuitorii transferati la Manastirea Caldarusani.

In vara anului 1990 au inceput lucrarile de restaurare, iar din 1997 lacasul de cult a capatat maretia de odinioara si poate oferi desfasurarea vietii religioase in mod normal. Activitatea manastirii este coordonata de P. Cuv. Arhim. Teofil Belea, care este si exarhul manastirilor din eparhia noastra. Trebuie precizat aici ca din vechiul edificiu nu se mai pastreaza decat zidurile acestuia (1=0,80 cm.), pana la centura.

 

Astazi, planul bisericii este in forma de cruce, cu doua turle in stil romanesc (una frontala, iar cea de-a doua, deasupra naosului). Proportiile, forma zvelta a turlei naosului, formeaza un ansamblu armonios ce ii dau un farmec aparte.

Pridvorul deschis este ridicat pe 12 coloane placate cu piatra sculptata, legate intre ele prin arce.In anul 2000, de sarbatoarea „Adormirea Maicii Domnului”, biserica a fost resfintita de catre Prea Sfintia Sa, Prea sfintitul Parinte DAMASCHIN, Episcopul Sloboziei si Calarasilor, in prezenta unei multimi impresionante de credinciosi.

 

Prin toate aceste marturii istorice si frumuseti artistice, Manastirea Balaciu este una dintre cele mai convingatoare opere ale creatiei spirituale.

Importanta locului este evidentiata si de asezarea geto-dacica Piscul Crasanilor, din Campia Munteniei, la 25 km S-E de Urziceni, pe malul drept si abrupt al raului Ialomita. Cercetarile au scos la lumina marturii arheologice atribuite culturilor Boian (mii. VI-V i.Hr.), Hallstatt si geto-dacice (mil. III-I i.Hr.).

Acest asezamant isi asteapta vizitatorii in atmosfera specifica de liniste si pace.

[MultipleMarkerMap id=MănăstireaBalaciu-Ialomita’ z=’12’ lat=’44.6080856′ lon=’26.8536625′ marker=’44.6080856,26.8536625,Mănăstirea Balaciu – Ialomita,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu