Mănăstirea Arad-Gai

 

Mănăstirea Arad-Gai este o mănăstire ortodoxă de maici din România situată în municipiul Arad, judetul Arad.

Mănăstirea a fost ridicată în anii 1760-1762 de către episcopul Sinesie Jivanovici.

Contractul din 15-26 mai dintre episcopul Sinesie si mesterul aradean Egidius Ioanovici, prevedea ridicarea ansamblului manastiresc pentru suma de 98000 florini aur. Proiectul monumentului a fost discutat de cele doua parti contractante. Manastirea se înfatisa ca un ansamblu alcatuit dintr-un conac (resedinta episcopului) o biserica si anexe gospodaresti.

Conacul a avut functia de resedinta de vara, pentru episcopii Aradului. Biserica a constituit un lacas de cult si închinare pentru o larga masa de credinciosi din apropiere.

Dupa demolarea vechii catedrale a Aradului, în anul 1861, au fost stramutate si înmormântate la Gai, în interiorul altarului, ramasitele pamântesti ale episcopilor înhumati în catedrala.

Reinfiintata in 1964, in prezent este manastire de maici, avand hramul la 1 septembrie cand este sarbatorit Sfantul Simeon Stalpnicul.

Complexul, dupa dorinta ctitorului sau, episcopul Sinesie, a fost construit în stil baroc. Conform cerintei lui biserica facea corp comun cu conacul, care era atasat bisericii pe latura de nord. Întregul complex arhitectonic se înscrie într-un plan în forma literei ‘ U’ , aceasta datorita celor doua iesinduri spre rasarit, marcate de absida bisericii si cea a unui paraclis interior din zona de nord- est a conacului.

 

Fatada de rasarit a complexului arhitectonic este impunatoare si bogat ornamentata, având nota caracteristica pentru constructiile de epoca. Turnul bisericii, aflata în zona de sud – vest a complexului, impresioneaza prin cele doua registre si cornisa dintre ele, bogat ornamentata arhitectonic. În axul turnului este plasata usa de intrare în biserica, prevazuta cu un ancadrament dreptunghiular din piatra. Turnul este prevazut cu un acoperis piramidal, compus din pante arcuite si este realizat din tabla de zinc.

În interior, planimetria bisericii prezinta împartirea caracteristica bisericilor ortodoxe.

Spre rasarit se afla absida semicirculara a altarului, care la exterior prezinta o forma poligonala. Masa altarului este cioplita din marmura rosie. În altar a fost înmormântat episcopul Sinesie.

Arhitectura iconostasului evoca stilul neoclasic. Pictura iconostasului a fost realizata de Stefan Tenetchi în anul 1767 în stilul Renasterii italiene târzii. De o frumusete deosebita sunt usile împaratesti, cu o ornamentatie deosebit de bogata.

Acest ansamblu arhitectonic de epoca, a fost întregit prin aducerea, în cadrul complexului, a bisericii de lemn, din Selistea de Mures (comuna Petris), unul din cele mai reprezentative monumente din lemn ale arhitecturii românesti de pe Valea Muresului în sec. al XVIII-lea.

Aradeanul sau vizitatorul strain, care paseste în curtea complexului de la Gai, este impresionat si de colectia de ‘Valori de arta veche româneasca’ colectie aflata în interiorul vechiului conac. Aceasta colectie, dupa opinia criticului de arta Horea Medeleanu, unul din principalii organizatori, reprezinta o splendida imagine a artei vechi românesti din acest colt de tara. Prin întregul sau ansamblu, complexul de la Gai este unul din punctele de mare interes de pe teritoriul municipiului Arad, necesar a fi cunoscut de cei care trec prin oras.

[MultipleMarkerMap id=MănăstireaArad-Gai’ z=’15’ lat=’46.172223′ lon=’21.317196′ marker=’46.172223,21.317196,Mănăstirea Arad-Gai,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]

 

 

 

 
 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu