Castelul Macea- Arad

 

Castelul de la Macea

Macea este situată la 23 kilometri de municipiul Arad, regiunile Crisana si Banat, Romania, şi are ca principală atracţie castelul şi parcul dendrologic.

Castelul de la Macea a fost construit în doua etape, acum, la mai bine de o sută de ani de la finalizare, având forma literei L. Proprietatea pe care se înalţă acum castelul a aparţinut de-a lungul timpului mai multor familii de nobili austrieci, muntenegreni şi maghiari.

Prima parte, pâna la turnul cel mare, decorată pe frontispiciu cu stema familiei muntenegrene Cernovici, sculptată în piatră, a fost ridicată în jurul anului 1820 de către Pavel Cernovici.

Aripa dreaptă, dincolo de turn, s-a ridicat între 1862 şi 1886. Atunci fost construite şi clădirile anexe, de către noul proprietar al domeniului, contele Karolyi.

Grădina Macea

Situată în vatra comunei Macea, având o latură spre exterior, Grădina Botanică a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad se întinde pe o suprafată de 21,5 ha şi se constituie ca o importantă baza didactică şi de cercetare pentru studenţii şi corpul didactic de la facultăţile de profil ale Universităţii.

Desi e amenajată ca un tot unitar, Grădina prezintă trei părţi distincte. Prima parte are o suprafată de cca.10 ha, în care se găsesc diverse amenajări destinate publicului larg. Cea de-a doua ocupă 3,5 ha şi cuprinde Colectia dendrologica, de o mare valoare stiintifică, destinată specialistilor în domeniu. Accesul publicului larg în acest sector se face numai în grupuri, sub îndrumarea unui ghid. Ultima parte, ocupă o suprafată de cca. 8 ha, şi cuprinde porţiuni cu vegetaţie forestieră, speciile lemnoase predominante fiind: stejarul, salcâmul, arţarul, stejarul roşu, sâmbovina americană şi altele.

Încă de la intrare vizitatorul este fascinat de măreţia unui stejar cu vârsta de cca. 300 de ani, declarat „Stejarul Unirii” în luna iunie 2003.

În partea dreaptă se afla Alpinariul, amenajat începând din primăvara anului 1986. Sunt cultivate aici plante specifice zonei montane şi alpine. Dintre rarităţile întâlnite amintim: floarea de colţ, garofiţa Pietrei Craiului. În apropiere se află un exemplar de arbore de mătase, originar din Asia de sud-vest, care înfloreste toată vara şi încânta prin frumusetea şi bogăţia florilor sale roz. Înrudit cu el este salcâmul roşu, un arbust aflat lângă aleea principală, care atrage atenţia atunci când este înflorit.

Aleea principală a Grădinii este mărginită de garduri vii de cimisir, exemplare de cireş japonez cu ramuri pendente şi cu flori roz care se deschid în luna mai. Din loc în loc aleea este întreruptă de ronduri cu flori. În partea stângă se afla doua exemplare de cedru algerian iar în fata lor o colecţie care grupează specii şi soiuri de stânjenei.

În faţa castelului se află expus bustul lui Vasile Goldiş, mentorul spiritual al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. De asemenea în Grădina se află şi statuia lui Mihai Eminescu, o lucrare turnată, de mari proporţii, realizată de Pavel Mercea, sculptor originar din Macea. De acelasi autor sunt realizate şi cele 6 busturi ale poeţilor ardeleni, busturi care încadrează statuia marelui poet, precum şi monumentul Gelu, Glad şi Menumorut amplasat în scuarul din faţa Grădinii Botanice.

[MultipleMarkerMap id=Macea’ z=’12’ lat=’ 46.38′ lon=’21.33′ marker=’ 46.38,21.33,Macea,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu