Lacul Surduc – Timis

 

Lacul Surduc este un lac de acumulare situat în vestul țării Romania, în județul Timiș, Banat, (în partea de sud-est a munților Poiana Ruscă), la o distanță de aproximativ 100 de km de Timișoara și la 30 km de Lugoj. Este cel mai mare lac din judetul Timis.

Barajul și Lacul Surduc alimentează cu apă potabilă și industrială municipiul Timișoara și pune în mișcare turbinele unei microhidrocentrale de 2 MW.

Pornind pe drumul naţional DN68A (E673, LugojDeva) pot fi atinse câteva obiective turistice din această parte a Banatului.

Pentru a ajunge la lacul Surduc, se coteşte pe drumul judeţean DJ681A în dreptul comunei Traian Vuia (aproximativ 20 km de Lugoj), după încă 10 km ajungându-se la lac. Aici vă aşteaptă mai multe facilităţi pentru cazare şi agrement.

 

Accesul feroviar este posibil până în localităţile străbătute de DN68A, pe calea ferată Lugoj-Deva urmând aproximativ traseul drumului naţional.Exista un baraj (cel mai ingust baraj din Romania, raportat la volumul de apa detinut), construit inca din 1972, de unde se poate admira imensitatea lacului, alaturi de imprejurimile minunate pentru vanatoare, agrement, sau pescuit.

Lacul Surduc este unul dintre principalele puncte de atractie turistice, pentru cei ce doresc o relaxare, o delectare, pentru cei care doresc sa inoate, pentru sporturi nautice, pentru pescuit sau pentru plaja in timpul verii. Cazarea este usoara, ori la cabane, ori cu cortul.

Constructia barajului a început în 1972, iar acumularea în 1976, atingând în 1977 aproape 25 milioane mc. Etapa a doua a început în 1981, fiind proiectata pentru acumularea unui volum de apa de 51 milioane mc. Lacul de acumulare are ca scop principal asigurarea cu apa potabila a zonei Timisoara, apararea împotriva inundatiilor si bineînteles, un scop turistic, unde iubitorii de pescuit si de agrement se pot bucura în voie. Având o suprafata de 460 ha , el este cel mai mare lac din judetul Timis.

[MultipleMarkerMap id=LaculSurduc’ z=’12’ lat=’45.758209′ lon=’22.148357′ marker=’45.758209,22.148357,Lacul Surduc,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
 
 
 
 

1 Comentarii

 
  1. […] excursii pe o rază de câteva zeci de kilometri. La aproximativ 25 km nord-est de Lugoj se află lacul de la Surduc, o locaţie potrivită pentru agrement, cât şi pentru cei pasionaţi de pescuit. La 30 km spre […]

 

Lasati un comentariu