Izbucul de la Călugări- Ponoare

 

Izbucul de la Călugări este situat la aproximativ 12 km de orasul Vaşcău, in apropierea satului Ponoare, in judetul Bihor, Crisana, Romania. Este o rezervatie geologica situata la 399 m altitudine pe o suprafata de 12 hectare, este formata in depozite dolomitice cenusii, si ce are ca principal factor de atractie izvorul intermitent numit Izbucul de la Călugări.

Izbucul (izvorul) se prezinta  sub forma unei chiuvete (cuve) cu un diametru de 60 de cm si o adancime de 1 m care se prelungeste cu un jgheab natural. Cuva este umpluta periodic de apa cu un zgomot asurzitor dupa care cuva se goleste. In decurs de 10-20 de minute cuva este umpluta din nou si este golita dar dupa a doua umplere este nevoie de aproximativ o ora pana ce se umple din nou cuva. Prin acest ritm inegal numit ritm dublu, izbucul este considerat un unicat in hidrologie. De asemenea ritmicitatea este influentata si de anotimp.

Se spune ca apele sale ar avea efecte de a vindeca anumite boli, credinta ce este alimentata si de faptul ca aici a existat candva un schit sau o manastire de unde provine si numele de Izbucul de la Călugări.

[MultipleMarkerMap id=IzbuculdelaCălugări-Ponoare’ z=’14’ lat=’46.443611′ lon=’22.478056′ marker=’46.443611,22.478056,Izbucul de la Călugări- Ponoare,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu