Herghelia Lucina – Moldova Sulita

 

Herghelia Lucina este situata in Obcinele Bucovinei la o altitudine cuprinsa ntre 1200-1590 metri si la o distanta de 45 kilometrii Nord-Vest de municipiul Cmpulung Moldovenesc, localitatea Moldova Sulita, judetul Suceava, Bucovina, Romania.

Inainte de infiintarea hergheliei de cai hutuli, incepnd cu anul 1788, Lucina a fost intrebuintata ca pasune alpina pentru tineretul de diferite varste si rase de la herghelia Radauti, fiind sectie de crestere a tineretului cabalin de la acea herghelie.

In anul 1807 au fost construite adaposturi pentru tineret, insa acestea au fost distruse in totalitate de incendii in anul 1813.

In anul 1817 s-au construit din nou la Lucina patru grajduri pentru herghelie, un grajd pentru caii de munca si locuinte pentru personalul existent. A urmat apoi o perioada de amenajare a pasunilor, de drenare a mlastinilor si in anii 1846 1847 s-a construit, de catre o unitate militara de pionieri, primul drum care a facut legatura intre herghelia Lucina si comuna Moldova Sulita, pe valea Lucavei.

In anul 1856 s-a infiintat herghelia de cai hutuli de la Lucina sub comanda cavalerului colonel Martin Von Hermman, infanterist, aceasta rasa fiind apreciata de armata austriaca, in special de companiile de mitraliori, datorita abilitatilor exceptionale de a se strecura pe potecile de munte, pe marginea prapastiilor dar si datorita faptului ca putea duce o incarcatura impresionanta pe samar nefiind pretentioasa la conditiile de hranire, prezentand o rezistenta si un grad de adaptabilitate exceptional.

De la infiintarea ei si pana in anul 1914, herghelia a apartinut imperiului Austro-Ungar, impreuna cu herghelia Radauti.

 

In anul 1875 din motive necunoscute, herghelia este desfiintata, insa datorita cererilor armatei, ea a fost reinfiintata in anul 1877, avand un nucleu de reproductie format din zece iepe cumparate de la populatia din zona, si armasarul Stirbu achizitionat din catunul cu acelasi nume.

Dupa reinfiintare, efectivul matca a crescut simtitor, ajungand in anul 1891 la 71 de capete. Evolutia rasei hutul a inregistrat progrese deosebite in Herghelia Lucina pana  anul 1914, in luna august, cand din cauza razboiului herghelia a fost evacuata din Bucovina in Austria.

Dupa terminarea razboiului, statul roman datorita statutului pe care l-a avut in razboi, a fost invitat la ultima licitatie organizata de statul austriac (la Viena), in anul 1919 de unde a cumparat o parte din materialul de reproductie al fostei herghelii Radauti, printre care si un numar redus de iepe si armasari de rasa Hutul, proveniti din Herghelia Lucina. Astfel, la 29 iulie 1919, s-au adus la Radauti 150 de capete de armasari   si iepe de reproductie.

A urmat apoi o perioada de organizare a hergheliilor Radauti si Lucina pana in anul 1922, cand nucleul de baza rasei hutu era compus din 26 de iepe.

La 10 martie 1944 din cauza celui de-al doilea razboi mondial, efectivul iepe mame, armasari pepinieri precum si o parte din tineretul hergheliei Lucina a fost evacuat la Sambata de Jos, la poalele muntilor Fagaras. In timpul luptelor care s-au dat pe teritoriul hergheliei au ars toate adaposturile pentru animale si toate locuintele.

[MultipleMarkerMap id=HergheliaLucina-MoldovaSulita’ z=’15’ lat=’47.688465′ lon=’25.231923′ marker=’47.688465,25.231923,Herghelia Lucina – Moldova Sulita,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu