Galati

 

Galațiul este reședința și totodată cel mai mare oraș al județului Galați, județ situat în apropiere de colțul celor trei frontiere în Moldova, România.

Este unul dintre cele mai mari centre economice din România, respectiv Moldova. Orașul Galați are o istorie încărcată și datorită faptului că este plasat pe Dunăre, cea mai importantă arteră comercial-fluvială europeană, Canalul Dunăre–Main–Rin. Viața economică s-a dezvoltat în jurul Șantierului Naval, Portului Fluvial, în jurul Combinatului Siderurgic Arcelor-Mittal și a Portului Mineralier.

Primele semne ale unei așezări permanente în zona municipiului Galați s-au găsit pe malul estic al bălții Mălina (în nord-vestul municipiului), unde s-au descoperit fragmente din ceramica de tip Stoicani-Aldeni, unelte confecționate din stilex și os, datând din neolitic. Tot în această zonă, de data aceasta pe malul sudic s-a descoperit un sceptru de piatră aparținând culturii Coșlogeni din perioada de sfârșit a Epocii Bronzului.

Prima menționare documentară a orașului Galati (pe atunci târg) datează din 1445.

 

Începuturile secolului XIX găsește Galațiul total implicat în evenimentele deosebit de importante ale vremii. Astfel, numele orașului este strâns legat de începuturile mișcării eteriste în Țările Române. Acțiunea de la Galați, așa cum este cunoscută de istorici, reprezintă un șir de evenimente petrecute în portul dunărean, de la înființarea primei Eforii din Principate în acest oraș, culminând, în februarie 1821, cu măcelărirea supușilor otomani din Galați.

Intre anii 1900-1914, orașul desfășura un considerabil comerț de cereale și cherestea, în care se implicau și reprezentanții celor 16 consulate străine din oraș.

O revoltă țărănească a izbucnit în regiune în 1907, aceasta fiind înăbușită de armata română. În 1911, la Galați se dezvelește prima statuie din țară a poetului Mihai Eminescu.

Stema orașului Galați este un scut tăiat de un brâu ondulat de argint; în partea superioară, pe fond albastru, este o corabie neagră cu două catarge având pânzele și flamurile din argint, navigând pe o apă; câmpul inferior, despicat; în dreapta pe fond roșu, doi pești de argint, ridicați cu capetele întoarse spre flancurile scutului; în cartierul secund, pe fond auriu, un caduceu negru. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint, formată din șapte turnuri.

Muzee: Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, Muzeul de Istorie Galați, Casa Memorială Alexandru Ioan Cuza, Muzeul de artă vizuală, Muzeul Satului Galați, Muzeul de medalistică, filatelie și numismatică,s.a.; Statui și busturi: “Lupa Capitolina”, Statuia lui A. I. Cuza, Statuia lui I.C. Brătianu, Statuia lui Ion Luca Caragiale, Statuia lui Nicolae Longinescu, Statuia Sf. Francisc de Assisi si multe altele; Lăcașuri de cult: Biserica fortificată „Sfânta Precista”, Biserica Romano-Catolică, Biserica Greacă, Catedrala Sfânta Parascheva, Catedrala Arhiepiscopală Dunărea de Jos – Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Andrei,s.a.; Teatre și cinematografe: Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați, Teatrul Gulliver, Teatrul Liric Nae Leonard, Cinema Țiglina, Grădina de Vară; Clădiri istorice: Palatul Administrativ, Palatul Navigației (Gara Fluvială), Palatul Universității, Palatul Poștei, Palatul Copiilor, Casa Costache Negri, Casa Lambrinidi; Monumente: Monumentul Eroilor Revoluției, Monumentul Eroilor Contemporani, Monumentul Eroilor din Primul și Al Doilea Război Mondial, Monumentul Progresului s.a.; Parcuri și locuri de relaxare: Faleza Dunării, Grădina Publică, Grădina Botanică, Parcul Carol I, Parcul Spicu, s.a.; Alte locuri de agreement: Patinoarul Artificial Dunărea, Plaja Valurile Dunării, Plaja Brateș, Lacul Vânători, s.a.

[MultipleMarkerMap id=Galati’ z=’14’ lat=’45.439444′ lon=’ 28.034444′ marker=’45.439444, 28.034444,Galati,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]

 

 
 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu