Focul Viu – Buzau
Focul Viu este un fenomen natural datorat emanației de gaze naturale care iese la suprafață prin fisurile scoarței terestre formând flăcări ce ard, aprinse fiind de razele solare (sau de către oameni daca flacăra se stinge).
Acest fenoment exista in Subcarpații Buzăului pe versantul vestic a culmii Breazău, aflat pe stânga văii Slănicului la NNE de satul Terca, comuna Lopătari, județul Buzău, Muntenia, Romania, la o altitudine de aproximativ 1030 m.
Fundamentul apariției fenomenului este reprezentat de existența depozitelor subterane de hidrocarburi.
Se pot vedea flăcări care izbucnesc din pămant înălțându-se în bătaia vântului, uneori cu o înălțime mai mare alteori abia pâlpâinde – depinde foarte mult de presiunea gazelor din interior și de starea vremii: la fel de bine pot fi stinse temporar.
Dacă plouă puternic se poate vedea cum bolborosește apa în locurile pe unde iese gazul.
Aria pe care are loc fenomenul are suprafața relativă a unei camere – 25 mp .
Acces: Se ajunge folosind drumul de pe valea Slănicului – DJ 203 K, care pornește de pe DN2 (E85) de la Mărăcineni spre Săpoca (imediat înainte de a intra pe podul de peste Buzău), urmând ruta Beceni–Vintilă Vodă–Mânzălești–Lopătari–Terca. Pînă la Lopătari drumul este asfaltat. De la Lopătari încolo, în ceea ce privește accesul la obiectivul turistic infrastructura locală este cel puțin nesatisfăcătoare (se merge pe un drum neasfaltat de aproximativ 7 km cu terasamentul foarte degradat iar indicatoarele lipsesc). În apropiere relativă de Focurile Vii drumul devine accesibil numai camioanelor mari și tractoarelor forestiere. |
De la locul pînă unde se poate înainta maxim cu o mașină mică, se merge inițial pe lîngă firul apei pana la o punte de pe dreapta, drumul după locul cu pricina fiind impracticabil ulterior. De aici trebuie traversat Slănicul pe malul stâng pentru a sui coasta dealurilor.
Suprafața focurilor este destul de mică și se poate rata ușor, mai ales că traseul nu are nici un fel de marcaj. Uzual drumul are cam 30-35 minute de mers, dar cu rătăceli și cu ocolișuri cu tot poate sui la 45 -55 min.
Vine de la faptul că flăcările ard cvasipermanent fiind vizibile uneori de departe, mai ales noaptea și în perioadele în care frunzișul arboretelor este în cantitate redusă.
[MultipleMarkerMap id=FoculViuBuzau ‘ z=’13’ lat=’45.533333′ lon=’ 26.566667′ marker=’45.533333,26.566667,Focul Viu – Buzau ,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
0 Comentarii