Cheile Moara Dracului – Suceava

 

Situate la poalele nord-estice ale Raraului, pe cursul superior al Vaii Caselor, Cheile Moara Dracului sunt cele mai frumoase si mai bine pastrate chei din intreaga zona. Ocrotite ca rezervatie geologica, pe o suprafata de 10 ha, ele se gasesc la 10,5 km distanta de centrul orasului Campulung Moldovenesc, judetul Suceava, Bucovina, Romania.

 Înfiinţarea rezervaţiei naturale Moara Dracului a fost reglementată pentru prima dată în anul 1971. Rezervaţia naturală Moara Dracului are pe lângă scopul caracteristic al unei rezervaţii geologice, cel de protecţie a formaţiunilor geologice care nu au un caracter unitar, pe margine apărând formaţiuni carbonatice, în timp ce în partea centrală sunt depozite noi argilo-marnoase, de vârstă cretacică cu Klippe calcaroase şi blocuri dispuse pe mai multe niveluri,

 

are şi un scop cu caracter turistic, acest peisaj fiind foarte rar întâlnit în judeţul Suceava.

Flora este bogată, avînd condiţii necesare de dezvoltare. în afara de molid, brad, mesteacăn, plop tremurător, diverse sălcii, apare şi un exemplar de tisă (Taxus baccata), podoaba munţilor noştri. Dintre plante ierbacee, enumerăm cîteva mai importante: floarea de colţ, urechelniţa, smeoaia, clopoţeii, vuîturica, usturoiul sălbatic de munte {Allium montanunî), feriguţa etc.

Fauna s-a mentinut bogata si variata contribuind din plin la frumusetea  peisajului.

Dintre reprezentantii ei mentionam în primul rând cerbul (Cervus elaphus) ale carui efective au sporit în ultimii ani prin reglementarea conditiilor de vânatoare în functie de sporul anual al speciei, apoi ursul (Ursus arctos), o alta podoaba de frunte a Carpatilor nordici. Ca urmare a luarii unor masuri de ocrotire, în padurile din bazinul mijlociu si superior al Moldovei s-a îmbunatatit si situatia cocosului de munte (Tetrao Urogallus). Dintre feline, zona adapostesc o specie frumoasa – râsul (Lynx lynx). Alte specii comune Carpatilor, dar bine reprezentate în zona sunt: mistretul (Sus scrofa), veverita (Sciurus vulgaris),jderul (Martes martes), lupul (Canis lupus) ,vulpea (Canis vulpes),  caprioara (Capreolus capreolus).

Există un singur drum de acces în rezervaţie: Drumul forestier Valea Caselor, cu o lungime de 6km de la DN 17 (SuceavaCâmpulung MoldovenescBistriţa Năsaud) până la rezervaţie.

[MultipleMarkerMap id=CheileMoaraDracului – Suceava’ z=’12’ lat=’47.475129′ lon=’25.612822′ marker=’47.475129,25.612822,Cheile Moara Dracului – Suceava,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu