Cetatea Medievala Aiud

 

Situata in zona centrala a orasului, la dreapta soselei nationale Bucuresti Oradea, la aproximativ 30 km distanta de municipiul Alba Iulia si la circa 36 km de Turda, Cetatea Aiudului – un complex de arhitectura medievala cuprinzand mai multe edificii – este cel mai important obiectiv turistic de pe teritoriul asezarii.

Cetatea cu ziduri si turnuri de piatra este amplasata pe locul unei fortificatii de pamant mai vechi care la randul ei se suprapune pe o asezare daco – romana din secolul al III – lea, AD. In edificarea complexului de arhitectura sunt cunoscute doua faze de constructie. Existenta unei prime cetati este atestata arheologic, prin sapaturile din anii 1974 – 1977, in secolul al XIV – lea. Potrivit traditiei locale sasesti aceste inceputuri ar fi avut loc inainte de mare invazie tatara din anii 1241 – 1242. Aceasta datare insa nu este inca confirmata.

In plan orizontal cetatea are forma unui pentagon cu laturile inegale. La unghiurile de intalnire ale zidurilor si la mijlocul laturilor lungi ale acestora, sunt adosate turnuri cu patru, cinci si sapte laturi. Forma actuala corespunde in mare masura etapei a doua de constructie, dar pe alocuri conserva si elemente ale primei faze, cat si ale unor refaceri si adaugari mai tarzii. Inscriptiile care s-au mai pastrat pe alocuri pe turnuri si ziduri aduc unele informatii legate de acele lucrari.

Desi de mici dimensiuni (cu perimetrul de cca 350 m), prin grosimea incintei (de 1, 20 – 1, 30 m) si inaltimile zidurilor (de 7 – 8 m) la care se adauga parapetul de caramida (de 2 m), cetatea a constituit un mijloc sigur de aparare in vremuri tulburi pentru locuitorii Aiudului. Apararea era sporita si de santul cu apa ce inconjura cetatea in exterior. Turnurile erau date in grija breslelor mestesugaresti, care aveau obligatii militare, dintre mesterii breslasi alegandu-se comandanti militari – asa zisi „ofiteri de breasla”.

Turnul măcelarilor

Rectangular, turnul păstrează încă elemente din faza sa inițială de construcție (secolul XIV). A fost dat în grija breslei măcelarilor încă de la început, fiind îngrijită de aceasta pe durata întregii sale istorii. Breasla măcelarilor apare menționată din secolul XV, primind mai multe privilegii din partea principilor transilvăneni (1589, 1749). În perioada modernă breasla s-a transformat în asociație profesională.

Turnul croitorilor

Turnul cizmarilor

De formă rectangulară, turnul a aparținut întâi breslei lăcătușilor, în secolul XVIII fiind atribuit cizmarilor. Breasla cizmarilor apare menționată încă din secolul XV. În peretele turnului sunt zidite 3 inscripții: însemnele breslelor lăcătușilor, ale cizmarilor și o a treia care consemnează faptul că în 1706 turnul distrus a fost dat breslei cizmarilor care l-a reparat pe cheltuiala sa în 1734.

 

Turnul blănarilor

Turnul dogarilor

Turnul dogarilor este dispus în colțul de sud-vest al celei de-a doua incinte a cetății. Breasla dogarilor aiudeni apare menționată din 1519, fiind de-a lungul timpului una dintre cele mai redutabile bresle transilvănene de dogari. Pe peretele turnului sunt săpate în piatră însemnele breslei și anul ultimei reparații efectuate – 1744.

Turnul olarilor

Turnul este ridicat deasupra unei fundații datând din secolul XIV, având o formă de patrulater. A aparținut uneia dintre cele mai renumite bresle din Aiud, cea a olarilor. Breasla olarilor apare ca beneficiind de privilegii din partea principilor transilvăneni încă din 1748, ei existând până în primele decenii ale secolului XX, sub formă de asociații sau ca meșteri independenți.

Turnul Kalendas

Turnul a fost construit deasupra unui vechi contrafort de susținere a zidului vestic al cetății. Inițial a aparținut breslei frânghierilor, ulterior fiind donată asociației „Kalendas” sau „Sfântul Spirit”.

Turnul lăcătușilor-fierarilor

Turnul a fost primit de breasla lăcătușilor și fierarilor în secolul XVIII după distrugerea cetății de către trupele habsburge și ale curuților, fiind destinat a asigura apărarea cetății dinspre nord-vest. Pe peretele turnului este încrestată în piatră emblema breslei. Aceasta este una dintre cele mai vechi bresle din Aiud, fiind menționată încă din secolul XVI și existând până la începutul secolului XIX.

Turnul Porții

Turnul Porții a fost ridicat încă de la început (secolul XIV), pe sub el asigurându-se accesul în cetate. Poarte aflată sub turn era legată de podul mobil care făcea legătura peste șanțul cu apă, în acest fel asigurându-se controlul celor ce intrau în cetate. Până la sfârșitul secolului XVIII șanțul a continuat să fie utilizat. Într-o a doua fază de construcție, pe partea vestică a turnului porții a fost ridicată clădirea ce adăpostește azi Muzeul de Istorie din Aiud.

[MultipleMarkerMap id=CetateaMedievalaAiud’ z=’16’ lat=’46.309799′ lon=’23.717401′ marker=’46.309799,23.717401,Cetatea Medievala Aiud,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu