Catedrala Romano – Catolica Satu Mare

 

Catedrala Romano – Catolica din Satu Mare, judetul Satu Mare, a fost ridicată la rangul de Catedrală de episcopul Fischer István, acest fapt a solicitat mărirea şi lărgirea bisericii. Ca să extindă naosul bisericii mai întâi s-a demolat faţada vechii biserici şi turnul de pe partea de nord. Naosul nou extins cu 7 m are o lungime de 37,2 m şi o laţime de 12,1 m, iar înălţimea de 11,8 m. A fost extins şi sanctuarul. Noul sanctuar are o lungime de 16,8 m, laţime de 9,20 m, şi se termină într-un apsis semicircular.

În faţa bisericii s-a construit o noua faţadă, imensă (cu o înălţime de 15,8 m) care cuprinde şi corul de azi, iar pe cele doua laturi ale faţadei au fost construite cele doua turnuri, în împrejurul lor cu balcon din fier, turnurile sunt împodobite cu o rotundă cu cupolă;înălţimea turnurilor este de 40 de m. În timpul episcopiei lui Klobusitzky Peter a fost terminată construcţia sacristiei. A fost construit câte un oratoriu deasupra sacristiei parohiale cât şi deasupra sacristiei canonicilor. În acest timp a fost terminată construcţia criptelor dedesubtul sanctuarului şi a sacristiei canonicilor.

 

Forma definitivă de azi catedralei dateaza din timpul episcopiei lui Hám János.El a construit porticul împodobit înaintea faţadei, el a aşezat pe faţadă statuia Mântuitorului şi în dreapta lui statuia apostolului Sf.Petru şi în stânga lui statuia apostolului Sf.Paul , iar în nişele dedesubtul turnurilor statuile regelui Sf.Ştefan şi a regelui Sf. Ladislau.

Altarul principal al bisericii a fost făcut din marmură de Cararra de către sculptorul Tomán Felix.Pictura de pe altar pictat la Laibach arată înalţarea Domnului Isus Cristos. Aceasta a fost realizată în ulei de către pictorul Pesky Gabor în anul 1837.Piatra de altar pastreză moaştele sfinţilor Iustin şi Modest.

În naosul bisericii (la dreapta ) se află altarul Sfântului Ştefan , la stânga altarul Sfântului Ioan.Ambele (ca şi celelalte din biserică) sunt făcute din imitaţie de marmură gri. Pietrele de altar conţin moaştele sfinţilor Benedict, Vetustus, Iustin respectiv Celestin, Crescenţia şi Benedict.
La pereţii nişelor dintre ultimii stâlpi din naosul bisericii se situează (pe partea de sud) altarul Sfântului loan de Nepomuc iar în partea de nord altarul Sfântului Alois.

Piatra de altar a primului conţine moaştele sfinţilor Coloman, Crescenţia şi Concordia, iar cealaltă a sfinţilor Vetustus şi Iustin.
Dedesubtul turnului din sud a fost construit altarul Sfintei Maria din Lourdes de către episcopul Dr. Schlauch Lőrinc. La nord, sub cor, a fost construită in 1960 capela Sfântului Anton.

In interior se pot observa picturi murale din perioada 1836-1904, dar si o orga cu 4.122 tuburi si 57 de registre, ce dateaza din 1925.

[MultipleMarkerMap id=CatedralaRomano–CatolicaSatuMare’ z=’14’ lat=’47.792703′ lon=’22.876389′ marker=’ 47.792703,22.876389,Catedrala Romano – Catolica Satu Mare,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
 
 
 
 

1 Comentarii

 
  1. […] octombrie 2004, cele două comunităţi, română şi germană, care aparţineau de Catedrala romano catolică de Satu Mare, au fost ridicate la rangul de parohii personale în conformitate cu canoanele […]

 

Lasati un comentariu