Casa Memorială Stan Ioan Pătraş-Sapanta

 

La 300 m de Cimitirul Vesel din Săpânţa, judetul Maramures, se află casa memorială a meşterului cioplitor Stan Ion Pătraş. Celebrele cruci colorate şi cu epitafuri amuzante sunt realizate în continuare de unul dintre ucenicii lui Pătraş, Dumitru Tincu Pop.

Cimitirul Vesel este cel mai vizitat obiectiv turistic din Maramureş, unul dintre motive fiind şi faptul că cimitirul se află în patrimoniul cultural universal, sub egida UNESCO. Puţini sunt însă cei care vor să vadă casa în care Stan Ion Pătraş a lucrat vestitele sculpturi în basorelief. Pe o stradă pietruită şi lăturalnică Cimitirului Vesel este un indicator către „Casa Memorială Stan Ion Pătraş”. La 5 minute de mers, cei interesaţi de viaţa meşterului şi de lucrul mâinilor sale pot afla mai multe vizitând această casă memorială.

Pentru că ucenicul Dumitru Tincu Pop lucrează din 1977 şi până astăzi crucile cu „Albastrul de Săpânţa” în curtea muzeului, aveţi mari şanse să staţi la o şuetă cu dânsul. Casa memorială este tipică Maramureşului şi se deosebeşte de vecinele sale, care sunt „atinse” de modernul materialelor de construcţii. Poarta este din lemn, iar la intrare în curte se află bustul lui Stan Ioan Pătraş, lucrat în piatră.

Casa memorială este simplă, cu trei încăperi şi un cerdac. Arcadele şi stâlpii prispei, uşa şi geamurile sunt colorate în albastru, verde, galben şi alb. Acoperişul casei, destul de impunător, este din ţigle ceramice.

 

În continuarea casei, veţi găsi atelierul de lucru al meşterului Pătraş, în care lucrează Dumitru Pop. Pe lângă o colecţie de cruci aşezate lângă un perete, veţi putea vedea cum sunt sculptate şi pictate crucile. Tot în atelier, Dumitru Pop se ocupă de restaurarea crucilor vechi de vreme, care necesită un strat de culoare.

Stan Ioan Patraş (1908 – 1977)

La 14 ani, Stan Ion Patraş a început să sculpteze primele cruci din stejar. Epitafurile le va folosi mai târziu, în 1935, când încrustează pe cruci scurte poezii la persoana întâi.

Cu timpul, Pătraş şi-a îmbogăţit lucrările cu texte mai bogate şi mai ironice, dar şi cu un stil aparte al crucilor. Acestea erau mai înguste, mai viu colorate şi au apărut portretele decedaţilor. În cromoterapie, culorile folosite pentru cruci au diverse semnificaţii: verdele, culoarea speranţei – viață, galbenul – fertilitate, roșul – pasiune şi entuziasm, albastrul – calm şi reverie, negrul – moarte şi despărţire etc.

Până în anul decesului (1977), săpânţeanul  Stan Pătraş a lucrat în jur de 700 de cruci, dar şi obiecte precum scaune, dulapuri, cuiere şi blidare la care s-au adăugat troiţe şi porţi maramureşene. De asemenea, Stan Ion Pătraş a pictat şi icoane, multe dintre acestea fiind expuse în casa memorială. Mormântul său se află în Cimitirul Vesel, iar pe crucea sa este scris, după cum a cerut, un epitaf. Stan Vasile, unul dintre ucenicii pe care Pătraş îi aminteşte în propriul epitaf, a realizat bustul meşterului din curtea casei memoriale.

[MultipleMarkerMap id=CasaMemorialăStanIonPătraş-Sapanta’ z=’14’ lat=’47.9720001′ lon=’23.6970005′ marker=’47.9720001,23.6970005,Casa Memorială Stan Ion Pătraş-Sapanta,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]

 

 
 
 
 

1 Comentarii

 
  1. Sapanta spune:

    […] este celebră prin cimitirul din localitate – cimitirul vesel din Săpânța, operă a meșterului Stan Pătraș – 1935. Crucile gravate și colorate de meșterul Stan […]

 

Lasati un comentariu