Bistrita

 

Bistrița este reședința județului Bistrița-Năsăud, Transilvania, România, și cel mai mare oraș din acest județ.

Bistrita este situată într-o depresiune largă, înconjurată de dealuri cu culmi domoale și de înălțimi ce domină peisajul. Străbătută de cursul văii Bistriței de la care și-a luat și numele, așezarea s-a închegat și s-a dezvoltat ca urmare a faptului că în regiunea din colțul de nord-est a Transilvaniei, intrată la începutul evului mediu între posesiunile regale, fundus regius, au fost instalați oaspeți regali (flandrezi, valoni, saxoni, bavarezi). Acestia vor fi cunoscuți ulterior sub numele generic de sași, înzestrați cu o serie de drepturi și libertăți care le-au conferit un statut social și economic privilegiat. Procesul s-a petrecut după mijlocul secolului al XII-lea. Prima mențiune a localității datează din anul 1241 când codicele mănăstirii Echternach menționează între așezările distruse de către mongoli și „oppidum Nosa” numele dat de către coloniști așezării întemeiate pe malul râului Bistrița. Ulterior, se generalizează numele preluat de la localnici, Bistrița (Bistritz, Bezterce, Bystriche).

Dupa 1944 populatia germana (saseasca) a orasului a fost deportata in Rusia. De acolo sasii au preferat sa emigreze in Germania sau in Austria. Putini s-au intors pe meleagurile natale. Dintre cei intorsi, cei mai multi au emigrat dupa anul 1989.

[MultipleMarkerMap id=Bistrita’ z=’15’ lat=’47.140156′ lon=’24.507655′ marker=’47.140156,24.507655,Bistrita,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]

 

 
 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu