Biserica „Sf. Arhangheli Mihail si Gavril„ Satu Mare

 

Cladirea catedralei romane a fost construita intre anii 1932-1937, fiind asezata pe locul vechii biserici romanesti din Satu Mare, judetul Satu Mare, construita intre anii 1799-1803.

Stilul edificiului este inspirat de arhitectura romaneasca traditionala, cu o cupola de pandantive, cu un pronaos flancat de doua turnuri laterale cu logii, cu portalul de intrare monumental, trasat de o arhivolta cu profiluri bogat ornamentate cu briu in torsada si vrejuri de acant. Planurile constructiei au fost elaborate de arhitectii Victor Smigelschi si G.P. Liteanu.

In interior se afla o nava centrala cu doua nave laterale cu logii deasupra si avand cate patru deschideri delimitate de coloane duble. Deasupra pronaosului se afla un balcon. Capitelurile tuturor coloanelor sunt realizate in maniera brincoveneasca. Zugravirea si pictarea interioruluiau fost realizate de Schnell si fratii Profeta. In subsolul catedralei se afla o colectie de carti vechi, icoane si obiecte de arta.

 

Personalităţile care s-au perindat de-a lungul vremii în această biserică au fost cărturari patrioţi şi reprezentanţi de frunte ai mişcării naţionale a românilor sătmăreni: Petru Bran, Ioane Marcu, Constantin Lucaciu, dr. Vasile Lucaciu.

Colecţia de artă şi carte veche a bisericii a fost realizata în anii ’80, aceasta colecţie reprezintă bunurile de valoare cultural-istorică aflate în deţinerea unităţilor de cult ortodoxe de pe teritoriul judeţului Satu Mare.

Colecţia este compusă din lucrări de arta şi din carţi vechi româneşti şi este adăpostită în subsolul catedralei, într-un spaţiu special amenajat.

Aici se află peste 40 de icoane pe sticlă şi lemn, dintre care amintim cele şapte icoane de la biserica de lemn din Corund, datând din a doua jumatate a sec. al XVIII-lea şi patru icoane împărăteşti de la biserica din Oar, datând din aceeaşi perioada.

Valorile bibliofile din aceasta colecţie se ridică la 500 cărţi româneşti, remarcabile fiind Cazania lui Varlaam (Iaşi, 1693), Chiriacodromul de la Bălgrad (1699), tipăriturile lui Antim Ivireanul etc.

[MultipleMarkerMap id=Biserica„Sf.ArhangheliMihailsiGavril„SatuMare’ z=’15’ lat=’47.792259′ lon=’22.878706′ marker=’47.792259,22.878706,Biserica „Sf. Arhangheli Mihail si Gavril„ Satu Mare,https://pe-harta.ro/images/icons/star-3.png’ w=’630′ h=’400′]
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Lasati un comentariu